• Lorem ipsum

U wilt uw buitenmuur verven? Hoe doe je dat nu en waar moet je op letten? Dit artikel gaat in op de juiste werkwijze om een buitenmuur te verven.


Controleer uw buitenmuur voor u start

Allereerst moet de buitenmuur gecontroleerd en geschikt gemaakt worden om te kunnen verven. Het belangrijkste is dat de buitenmuur schoon en stofvrij is en niet verkrijt. Er zijn een aantal punten waarop u moet letten alvorens u kan starten. Lees dit artikel Buitenmuur verven: controleren en voorbereiden.


De juiste voorbereiding

Voor u start met het verven van uw buitenmuur zorgt u voor deze voorbereiding

  • Afplakken en afdekken: Alles wat u niet wilt verven zoals goten, regenpijpen en kozijnen, moet u afplakken of indien mogelijk verwijderen. Gebruik hiervoor alleen voor buiten geschikt schilders plakband. Het is ook aan te raden beplanting en bestrating af te dekken met folie of stucloper. Beglazing zeer goed afplakken / afdekken, keim verf heeft een etsende werking en kan het glas beschadigen. Verfspatten direct met veel water verwijderen.

  • Deelgebieden: Deel uw gevel voor aanvang van de werkzaamheden in deelgebieden op die u in een keer kunt verven. Een gebied moet niet direct aansluiten op een ander gebied, zo voorkomt u lelijke overgangen. Werk met de zon mee, dit geeft u meer tijd.

  • Tijd tussen lagen: Bedenk of u een 2 of 3 laags behandeling moet toepassen en onthoudt dat er altijd minimaal 12 uur tussen de lagen moet zitten. 3 laags i.g.v. aanbrengen primerlaag.
  • Vochtigheidsgraad muur en lucht: De vochtigheidsgraad van de ondergrond mag maximaal 6% zijn. Het beste is dit met een vochtigheidsmeter te meten (voor onder de €20 te koop op internet) maar een folietest kan ook uitsluitsel geven. Plak een stuk cellofaan folie tegen de muur en laat dit een etmaal zitten. Bevinden zich waterdruppels achter de folie dan is de muur nog te vochtig. Tijdens verwerking en droging dient de luchtvochtigheid niet boven de 80% te komen.
  • Juiste weer: Uw buitenmuur verven op het juiste moment. Nooit bij regen, harde wind, in de volle zon of op een natte ondergrond verven. Ook warmte is niet optimaal (niet bij temperaturen boven de 30ºC verven). Als u begint, kunt u het beste aan de zuidkant van het gebouw beginnen. Hierna werkt u het gebouw rond volgens het verloop van de zon. Dan kunt u in de schaduw verven. Op een te warme ondergrond droogt de verf te snel, wat slecht is voor het eindresultaat! Tijdens het aanbrengen en drogen mag de ondergrond- en de omgevingstemperatuur niet onder de 5ºC komen.

Gereedschap

Zorg voor kwalitatief goed gereedschap! Goed gereedschap werkt makkelijker en het resultaat wordt mooier. Koop gereedschap in de vakhandel indien mogelijk. Denk bij de aanschaf van een (blok) kwast aan een dichte kwast met stijve haren, deze geeft meer controle bij het opbrengen. Liever een roller, neem dan een langharige roller met polyamide vezels en een zachte kern. Om hoeken mooi in te vullen raden we een kleinere kwast zoals een bokkepoot aan. Denk ook aan verfbakken en een raster. Indien u de hoogte in moet gebruik dan een steiger, dit werkt makkelijker, sneller en vooral veiliger.

Wij bevelen de rollers van Friess aan, deze werken zeer goed met Keim verf

Friess Profin Grey 

Voor gladde ondergronden (glad pleisterwerk binnen en buiten)

Friess Synthex

Voor gestructureerde ondergronden (spachtelputz/metselwerk)

 

Aan de slag met het eerste laag

Na controle, de juiste voorbereiding en welk verfsysteem u heeft gekozen begint u met:

  • aanbrengen Keim Soldalan verdunner - Keim Royalan verdunner i.g.v. een verkrijtende ondergrond.
    kruislings met een zachte borstel aanbrengen en minimaal twaalf uur wachten voordat de volgende stap genomen wordt (verven)

  • aanbrengen Keim speciaal fixatief i.g.v. een sterk zuigende ondergrond.
    kruislings met een zachte borstel aanbrengen en minimaal twaalf uur wachten voordat de volgende stap genomen wordt (verven)

  • aanbrengen Keim Silan Primer indien extra bescherming tegen weersinvloeden gewenst is.
    kruislings met een zachte borstel aanbrengen. Voor een optimale vorming van zijn waterwerende eigenschap moet de KEIM Silaan primer na minimaal twee uur wachten en binnen vier uur, nat in nat met de betreffende 1e laag van het KEIM verfsysteem worden overschilderd.

  • aanbrengen Keim Contact plus i.g.v. niet zuigende ondergrond of reparatie van krimp en haarscheuren tot 0,5 mm. kruislings met een zachte borstel aanbrengen en minimaal twaalf uur wachten voordat de volgende stap genomen wordt (verven)

Aanbrengen van buitenmuurverf

Is het voorbehandelen gedaan, of is een primer niet nodig, brengt u tenminste twee lagen Keim buitenmuurverf aan. De eerste laag mag u tot 10% verdunnen met het bijbehorende verdunningsmiddel (Royalan tot 20%). De tweede laag brengt u onverdund aan. Tussen de twee lagen moet minimaal twaalf uurdroogtijd (zie ook de gebruiksaanwijzing bij de gekozen verf) in acht genomen worden. Bij buitenmuren die zwaar worden belast met (slag)regen kan een derde laag handig zijn om extra dikte te verkrijgen. Mocht de buitenmuur haarscheurtjes of lichte structuurverschillen bevatten die u wilt egaliseren, gebruik dan voor de eerste laag de Grof variant van het gekozen verfsysteem.

  • Om snel en efficiënt een gevel te schilderen is het aan te raden het deelgebied in een aantal denkbeeldige vierkanten of rechthoeken te verdelen.

  • Begin met een kwast de randen langs kozijnen en dakrand te doen maar werk niet te ver vooruit.

  • Breng vervolgens de verf aan met een blokkwast of een roller, spuiten kan ook. Zorg voor een overlap tussen de vakken (niet abrupt stoppen maar uitsmeren)

  • Reinig spatten direct met (veel) water.

  • Kwasten, rollers en spuit dienen met water te worden schoongemaakt, tijdens uw pauze kunt u ze in het water zetten.

  • Trek het schildersplakband direct los als u klaar bent met de klus, anders is het vaak niet meer probleemloos te verwijderen.

Schilders techniek

Rechte lijnen

Aangezien de hersenen rechte lijnen (horizontaal of verticaal) het snelst herkennen is het zaak deze niet te maken. Men zegt wel "het beste verf je een muur na een paar borrels". Verf een gestucte of egaal vlakke muur zoveel mogelijk kriskras door elkaar.

Een bakstenen muur daarentegen heeft al duidelijke rechte lijnen namelijk de voegen. De horizontale voeg is doorlopend, rol een bakstenen muur daarom altijd horizontaal af. 

Nat in Nat

Probeer altijd nat in nat te blijven werken, daarom de randjes niet te ver vooruit doen. Mocht dit niet lukken rol dan de overgang geleidelijk uit zodat hij steeds vager en dunner wordt. Als u weer verder gaat begint u op de rand van waar u gebleven was en rolt vervolgens weer geleidelijk uit naar waar u al was geweest, zo wordt de laag overal weer even dik en is er geen overgang zichtbaar. 

Spatrand - plint aanbrengen

Veel mensen vinden het mooi om aan de onderkant een plint of een baan in een andere kleur te schilderen. Vaak wordt gekozen voor een donkere kleur aan de onderkant aangezien dit minder gevoelig is voor vlekken door bijvoorbeeld opspattende regen. De grote uitdaging zit hem dan in het aanbrengen van een strakke lijn. De verf wil nog weleens onder de afplaktape doorvloeien. Dit zorgt dan vaak voor een minder strak eindresultaat.

  • Voor een strak eindresultaat begint u met schilderen van de eerste kleur (ruim voorbij het andere vlak).

  • Plak het deel dat u in een andere kleur wilt schilderen af als de verf goed is opgedroogd.

  • Voordat u dat begint aan de tweede kleur, schildert u de afplaktap nog even goed in met de eerste kleur.

  • Als dit goed droog is dan kunt u aan de slag met de tweede kleur.

  • Haal de tape er pas af als de verf droog is. De lijn zal strak zijn aangezien de afplaktape verzadigd is met de eerste kleur waardoor de tweede kleur niet meer onder de afplaktape door kan vloeien.

Waarom met Keim uw buitenmuur verven?

De buitenmuurverf van Keim heeft zeer speciale eigenschappen. Het is een natuurproduct op basis van mineralen. Keim verf kan niet afbladderen omdat ze “versteent” bij het contact met een minerale ondergrond. De verf zorgt ervoor dat de muur blijft ademen wat het binnenhuisklimaat ten goede komt. Keim-producten hebben een matte, kalkachtige uitstraling. De verven van Keim zijn in diverse kleuren leverbaar. Deze unieke buitenmuurverf laat zich ook nog eens zeer gemakkelijk aanbrengen.

Klik hier - Overzicht van alle Keim buitenmuur-verven met uitleg en eigenschappen.