• Lorem ipsum

Algemeen

verf herkennen

Als u bij renovatiewerkzaamheden een bestaande verflaag gaat overschilderen is het belangrijk te weten met welke verf, of beter met welk bindmiddel in die verf, u te maken heeft. Dit is belangrijk omdat niet elke verf klakkeloos te overschilderen is met ieder andere verf.

Oplosmiddel test

Om erachter te komen welk bindmiddel gebruikt is in de bestaande verflaag is de oplosmiddel test ontwikkeld. Bij de test worden verschillende oplosmiddelen gebruikt om te kijken of de verflaag hierop reageert. Er wordt begonnen met het minst agressieve oplosmiddel 'water'.
Hoe de bestaande verflaag op de verschillende oplosmiddelen reageert is mede afhankelijk van de temperatuur, ouderdom van het verfsysteem en de kwaliteit van de verf. Gebruik bij het testen altijd Nitril handschoenen.

Benodigdheden:

  • Nitril handschoenen
  • Water
  • Alcohol 96%
  • Terpentine
  • Xyleen
  • Afbijt
  • Schone witte en/of donkere doeken

Test Schema

Verf oplosmiddel test


Veegvast verven

Dit type verf is met een natte spons gemakkelijk volledig van de ondergrond te halen. Wanneer er uitsluitend sprake is van krijten, zal niet alle verf oplossen.


Disperieverven

Hieronder vallen zowel de gewone acrylaatdispersiemuurverven als ook de siloxaanverven. Gedurende 30-60 seconden een doekje doordrenkt met Alcohol op het verfsysteem drukken. Hierbij onder druk draaiende bewegingen maken. Wanneer de verf opweekt is het een dispersie of Siloxaanverf.


Siloxaanverven

Een siloxaanverf heeft een meer water afparelend karakter. Door de verf te besprenkelen met water kan dit effect worden vast gesteld.


Oplosmiddelhoudende acrylaatcopolymeer verven

Gedurende 30-60 seconden een doekje doordrenkt met Terpentine op het verfsysteem drukken. Hierbij onder druk draaiende bewegingen maken. Wanneer de verf opweekt is het een oplosmiddelhoudende acrylaatcopolymeer.
LET OP!! Dit type verven kan uitsluitend met een gelijksoortige verf worden overgeschilderd. Tevens lost deze verf ook op in Xyleen.


Chloorrubber-, Vinylverven

Gedurende 30-60 seconden een doekje doordrenkt met Xyleen op het verfsysteem drukken. Hierbij onder druk draaiende bewegingen maken. Wanneer de verf opweekt is het een Vinyl- of Chloorrubberverf.
LET OP!! Dit type verven zijn hoog fexibel en dus niet overschilderbaar met een silicaat. Jonge alkydharsverven zullen ook opweken met Xyleen.


Alkydharsverf

Smeer het oppervlak in met afbijt en wacht gedurende ca. 10 minuten. Wanneer de verflaag zwelt betreft het een alkydhars.


Silicaatverf

Silicaatverven reageren niet met de oplosmiddelen. Gedurende 30-60 seconden een doekje doordrenkt met water stevig op het oppervlak drukken. Wanneer het oppervlak hier wat donkerder kleurt betreft het een silicaatverf.


Epoxyverf

Epoxyverven reageren niet met de oplosmiddelen. Oudere epoxyverven vergelen, krijten en zijn extreem hard.


Polyurethanverven

Polyurethanverven reageren niet met de oplosmiddelen. Herkenbaar aan de glans en kleurbehoud.