• Lorem ipsum

keim kaleien

Kaleien is een techniek waarbij een kalkpleister met een blokkwast wordt aangebracht op een muur of een gevel. Populair zijn dus gevels, binnenmuren en buitenmuren. Meest wordt deze techniek toegepast op een bakstenen muur. Door de bakstenen te kaleien blijft de structuur van de bakstenen enigszins zichtbaar. Hierdoor wordt een klassieke matte uitstraling gecreëerd die een kalkverf kenmerkt.

De techniek heeft wat weg van stucwerk, echter onderscheiden de twee technieken zich in de uitstraling welke bij stucwerk strakker is en daardoor moderner overkomt. Stucwerk of kaleien; beide technieken biedt de gevel extra bescherming tegen regen, zon en andere weersinvloeden. Bovendien kun je eventuele beschadigingen van de gevel camoufleren door de kalei techniek toe te passen.

De Keim werkwijzer voor kaleien:

Het behoeft enige ervaring maar de handige klusser zal de kalei-techniek snel onder de knie krijgen.

Voorbereiding:

Het aanmaken van de “kaleimortel ” is eenvoudig. Indien de kalei op kleur gebracht wordt start bij stap 1 begin anders bij stap 5. Het mengsel moet dikker zijn dan verf maar dunner dan een mortel. Een dikker mengsel zal resulteren in een dikkere laag.

  • Pas de hoeveelheid te gebruiken water af en zet alles klaar.
  • Giet tweederde aanmaakwater in de kuip (per zak 4,3 - 5 liter).
  • Voeg het pigment toe.
  • Meng het geheel goed en volledig door.
  • Stort de inhoud van de zak kalei volledig in de kuip.
  • Meng het geheel tot een homogeen mengsel en voeg het restant water toe (2,3 - 2,5 liter).
  • Meng tot een kwastbare consistentie.
  • Breng de kalei bij voorkeur aan met een blokkwast.

 

pas hoeveelheid af
2/3 water toevoegen
pigment toevoegen
mengen
kalei toevoegen
mengen en 1/3 water toevoegen
mengen tot kwastbaar
aanbrengen met kwast

 

Materiaalkeuze kaleien :

Gebruik een natte blokkwast om het mengsel aan te brengen. Vaak worden minimaal twee lagen aangebracht waarbij de eerste laag alleen de voegen vult. Een tweede laag kan meestal de volgende dag aangebracht worden om de gevel af te werken.

Afwerkmethoden kaleien:

Na het aanbrengen van de pleisterlaag moet de wand afgewerkt worden. Door met een vochtige spons de pleisterlaag te modeleren krijg je een gladder geheel. Doe dat met een droge borstel en je krijgt een meer zanderige uitstraling. Ook door te spelen met verschillende laagdikte wordt het eindresultaat anders. De structuur van de ondergrond wordt minder zichtbaar door een dikkere pleisterlaag aan te brengen. Het is daarom verstandig om eerst een proefvlak op te zetten om zo te bepalen of het mengsel in de juiste verhouding is aangemaakt en de gewenste laagdikte behaald kan worden.

 

Nabehandeling kaleien:

Gedurende 1 tot 2 dagen na de applicatie moet de mortel regelmatig besproeid worden met water om een goede hydratatie van de mortel te bevorderen. Dit verminderd de kans op scheurvorming.

Schilderen na het kaleien:

Als afwerklaag kan ook een verfsysteem van KEIM worden toegepast. Meestal wordt dan kaliwaterglas (silicaten) of caseïne (kalkverf) gebruikt. Zo is een combinatie mogelijk van naturel kalei en twee lagen afschilderen met silicaatverf. Het voordeel van waterglas is dat deze het oppervlak nog eens verstevigd. Andere, dampdichtere, systemen kunnen schadelijk  zijn voor de vochthuishouding van de gevel. Keim Uni-kalei kan geschilderd worden met Keim Soldalan of Keim Granital voor buiten en Keim Biosil of Keim Optil voor binnen.

Let op waterdichtheid

Een pleisterlaag is vaak niet waterdicht. Daarom raden wij aan om na het kaleien de muur te schilderen. Doet u dat niet dan kunnen er vochtplekken ontstaan, deze vochtplekken zijn niet per se schadelijke voor de ondergrond (zolang de pleisterlaag dampopen is) maar veel mensen vinden het niet mooi. Zeker omdat de vochtplekken dagenlang zichtbaar kunnen blijven. Een pleisterlaag (zowel stucwerk als bij kaleien) moet vocht op kunnen nemen en af kunnen staan. Daarom is het erg belangrijk dat de verf de pleisterlaag niet afsluit en wel laat ademen. Door de extreem hoge waterdampdoorlatendheid van de Keim producten maken vochtproblemen geen kans. Vochtophoping zijn vaak de reden dat verf gaat bladderen of schimmels en algen ontstaan. Keim heeft het product Uni-Kalei ontwikkeld, het is makkelijk verwerkbaar en laat de ondergrond ademen.

Keim Keim Uni-Kalei
Keim Uni-Kalei
€83,40Incl. btw
Keim Keim verf - Biosil
Keim verf - Biosil
€35,35Incl. btw
Keim Keim verf - Optil
Keim verf - Optil
€43,55Incl. btw
Keim Keim verf - Granital
Keim verf - Granital
€67,40Incl. btw
Keim Keim verf - Soldalan
Keim verf - Soldalan
€65,05Incl. btw