- Lorem ipsum
Binnenmuur verven: controleren en voorbereiden
Binnenmuren, van gipsplaten, beton, gestuct, gespackt, behangen of van baksteen, ze vereisen een specifieke voorbereiding. Het is belangrijk de binnenmuur of plafond goed te prepareren voor een zo mooi en goed mogelijk resultaat. Lees welke controles u kunt doen om te bepalen of de binnenmuur geschikt is om te verven en stappen ten aanzien van de juiste voorbereiding.
Welke verf u ook gaat gebruiken voor het verven van uw binnenmuur, het is heel belangrijk te controleren of de ondergrond geschikt is. Iedereen weet wel zo'n beetje dat je iets schoon moet maken voordat je het gaat verven. Maar mogelijk zijn er meer handelingen nodig om te zorgen dat de verf goed kan hechten aan de ondergrond en het beste mogelijke resultaat bereikt wordt. Een goede voorbereiding zorgt er ook voor dat u langer geen omkijken heeft naar u pas geschilderde binnenmuur.
Is de binnenmuur schoon en vetvrij?
Verwijder eerst mogelijk vet en nicotine vlekken met bijvoorbeeld ammoniak opgelost in water (verhouding 1/10). Vooral nicotine vlekken kunnen hartnekkig zijn.
Maak vervolgens de muur schoon door deze af te borstelen en te stofzuigen. Glad gestucte muren kunnen met een vochtige doek worden afgenomen.
Kunt u een gestucte binnenmuur direct verven?
Een eenvoudige veegproef met de hand kan uitsluitsel geven. Geeft het pleister- of verfwerk af of kunt u de verf met een vingernagel wegkrabben? In dat geval moet u de ondergrond controleren. Maak met behulp van een stanleymes een kleine kruiselingse insnijding in de verf waar u een stukje schilder plakband op vastdrukt. Trek hierna het schilders plakband snel los. Als nu delen van de verf aan het schilders plakband blijven plakken, dan is de ondergrond niet geschikt en moet deze worden verwijderd.
Indien de muur wit afgeeft moet de ondergrond gefixeerd worden, dit kan met Keim Soliprim.
Heeft de binnenmuur beschadigingen?
Kijk de muur na op eventuele barsten of scheuren. Herstel ze voordat u verder gaat. Repareer een minerale ondergrond met een minerale mortel om grote zuigingsverschillen te voorkomen. Een geschikte mortel is Keim Spachtel, een kant en klare spachtel voor het repareren en uitvlakken van minerale ondergronden.
Haal pluggen uit de muur en vul de gaten. Verwijder roestplekken van bijvoorbeeld oude spijkers en vul de gaten.
Gebruik bij een gerepareerde muur altijd een primer zoals Keim Soliprim om zuigingsverschillen tussen de muur en het reparatiemateriaal op te heffen.
Wat is de mate van zuiging van de binnenmuur?
Controleer de zuiging van de ondergrond. Het is belangrijk dat de zuiging niet te sterk is, dan wordt de verf te snel opgenomen wat de hechting niet ten goede komt.
Betreft het een gestucte muur dan kan de zuiging bij benadering bepaald worden met een eenvoudige test. Spuit wat water op de muur. Stroomt het water met lange uitlopers naar beneden of blijft de vochtige plek enige tijd zichtbaar dan is de zuiging matig / normaal. Zijn de uitlopers kort en dik of wordt het water vrijwel direct door de muur opgenomen dan is hij sterk zuigend.
Een sterk zuigende ondergrond moet behandeld worden door een eerste laag Keim Soliprim aan te brengen
Gebruik de juiste producten! Onze aanbevelingen...
Voor een goeie voorbereiding op het verven van uw binnenmuur en om tot het best mogelijke resultaat te komen raden wij de volgende producten aan.