klantenservice

Bakstenen muur verven

Bakstenen muur verven

Waarom een bakstenen muur verven? De meeste woningen in Nederland zijn van bruine, gele of rode baksteen. Buitenmuren verven is hier niet zo gebruikelijk. Vreemd eigenlijk, want veel Nederlanders vinden de kleurige woningen die ze op vakantie in andere landen zien, meestal erg mooi en romantisch. Dat kan ook in Nederland.

Een nieuwe look voor een oud huis, of een frisse kleur voor een nieuwe woning: bakstenen muren verven maakt veel verschil, maar niet alleen voor het uiterlijk. Muurverf heeft ook beschermende eigenschappen. Verf voorkomt dat regen, wind en andere weersinvloeden de kwaliteit van de muur aantasten. Een huis wordt duurzamer van een schilderbeurt.

Bakstenen buitenmuren verven: benodigdheden

Een bakstenen muur verven is geen ingewikkeld karwei, maar vraagt wel een goede voorbereiding. Dit voorkomt problemen achteraf. Het is bovendien een dankbare klus, want je ziet meteen resultaat.

De structuur van de baksteen kan het verbruik behoorlijk beinvloeden. Gaat u een open, grove baksteen schilderen dan zal deze meer verf opnemen, vergeleken met een hard gebakken, gladde baksteen. Als wij dit in cijfers uitdrukken dan kan het verbruik variëren van 0,45 tot 0,75 kg per vierkante meter.

Gaat u een gladde baksteen vervendie niet veel verf opneemt, verdun de verf in dat geval met 5% verdunningsmiddel. Voor de baksteen met een grove, open structuur adviseren wij de verf te verdunnen met 10% verdunningsmiddel.

Het is raadzaam een proefvlak op te zetten, zodat u het verbruik goed kunt inschatten.  

Materialen voor het verven met buiten muurverf 

 • afplaktape
 • borstel om af te stoffen
 • hogedrukspuit
 • mos en algreiniger
 • rollers
 • blokwitter
 • kleine kwast
 • verfbakken of een raster
 • muurverf
 • verdunningsmiddel

Het aanbrengen van de buiten muurverf

Om te beginnen moet de muur goed schoongemaakt worden. Hiervoor kunt u een hogedrukreiniger gebruiken. Voor het ontvetten is een speciaal schoonmaakmiddel het meest geschikt. Plak hierna de randen af en dek de grond af. Een transparant voorstrijkmiddel of primer aanbrengen doet u het best met een blokwitter.

U kunt nu gaan beginnen met de bakstenen te verven. Bezuinig niet op de kwaliteit van de muurverf. Goedkoop is duurkoop, ook als u de muur gaat schilderen.

 • Voor u begint moet u de verf goed omroeren. Dit zorgt voor een eenduidig kleurgeheel.
 • Deel vervolgens de muur in vlakken in. Een vierkant van 1 bij 1 meter werkt het best bij buiten muurverf.
 • De eerste laag brengt u verdund aan (dit kan met een verdunningsmiddel van Keim en is afhankelijk van het product dat u gekozen hebt).
 • Begin eerst met schilderen van verticale strepen en rol deze daarna horizontaal uit.
 • Doe de tweede laag nadat de eerste is gedroogd en gebruik dan dezelfde manier. Echter brengt u deze tweede laag onverdund aan. Zo krijgt u een mooi egaal resultaat.

Het aanbrengen van een baan of plint

Veel mensen vinden het mooi om aan de onderkant een plint of een baan in een andere kleur te verven. Vaak wordt gekozen voor een donkere kleur aan de onderkant aangezien dit minder gevoelig is vlekken. De grote uitdaging zit hem dan in het aanbrengen van een strakke lijn. De verf wil nog wel eens onder de afplaktape doorvloeien. Dit zorgt dan vaak voor een minder strak eindresultaat.

Voor een strak eindresultaat begint u met schilderen van de eerste kleur (ruim voorbij het andere vlak). Plak het deel dat u in een andere kleur wilt vervenaf als de verf goed is opgedroogd. Voordat u dat begint aan de tweede kleur, schildert u de afplaktap nog even goed in met de eerste kleur. Als dit goed droog is dan kunt u aan de slag met de tweede kleur. Haal de tape er pas af als de verf goed droog is. De lijn zal strak zijn aangezien de afplaktape verzaadigd is met de eerste kleur waardoor de tweede kleur niet meer onder de afplaktape door kan vloeien. 

 

Belangrijk: laat de afplaktape niet dagen zitten, dit kan beschadiging aan de ondergrond geven. De verf moet uiteraard wel droog zijn voordat u de tape verwijdert, laat daarom de afplaktape niet langer dan een dag zitten om beschadigingen te voorkomen.

Kleur ideeën – de juiste kleur voor uw buitenmuur

Kleur is het goedkoopste en meest effectieve ontwerpelement in de bouw. Aansprekende en harmonieuze kleuren verhogen het woongenot.  Kleurveranderingen zijn storend voor het aangezicht, niet alleen lelijk maar doet ook het goede gevoel van de met zorg uitgezochte kleuren teniet. Dit is te voorkomen door gebruik te maken van Keim buitenmuurverf met 20 jaar kleurgarantie.

De meest veilige keuze is wit of een gebroken wit variant. Voorbeelden van wit zijn KEIM 100% wit of RAL 9003. Gebroken wit voorbeelden zijn KEIM 9870 en RAL 9010 of RAL 9016. Ook grijs of antraciet wordt veel gekozen, speciaal voor de spatrand, voorbeelden hiervan zijn KEIM 9008 (S) of RAL 7012. De donkere zwart kleuren RAL 7016 en RAL 7021 kunnen voor de buitenmuur verven alleen in Keim Royalan gemaakt worden.

De 4 meest gekozen lichte kleuren:
Keim 100% Wit RAL 9010 RAL 9003 Keim 9870
 
De 4 meest gekozen donkere kleuren:
RAL 7012 RAL 7016 RAL 7021 Keim 9008

Tip: De donkere kleuren kunnen wel twee keer zo duur zijn als de wit varianten. Gebruik voor de eerste laag van de spatrand de wit variant en verf de tweede laag in de donkere kleur om geld te besparen. Royalan als tweede laag mag over Soldalan als eerste laag aangebracht worden.

De juiste kleur uitkiezen is moeilijk zonder de kleur in het echt te zien. Het beste is niet af te gaan op hoe de kleur er op het beeldscherm uitziet maar om een kleurenwaaier of kleuren brochure te bestellen. Ook kunt u een uitstrijk op papier van maximaal drie kleuren aanvragen middels ons contactformulier, vergeet niet u n.a.w. gegevens mee te sturen.

Tip: Stel u wilt u buitenmuur verven in wit maar u weet niet precies welke wit variant, wat u kunt doen is een paar wit varianten bestellen om te proberen. In een tweede bestelling kunt u dan de mooiste variant bestellen voor de tweede laag die alles gelijk trekt. U weet op deze manier tevens veel nauwkeuriger hoeveel verf u nog nodig heeft.

Hoeveel verf heeft u nodig?

Uitgaand van een normaal zuigende licht grove bakstenen muur van 100 m2 heeft u voor 2 lagen verven het volgende nodig:

 • 50 kilo Keim Soldalan of Soldalan ME (verbruik 0,25 kg/m2 per laag.
 • 2,5 liter Soldalan verdunning voor de eerste laag (verdunning 1/10).

Mocht de buitenmuur verkrijtend zijn dan begint u met een laag Soldalan verdunning u heeft hier extra voor nodig:

 • 7 liter Soldalan Verdunning (verbruik 15m2/l)

Mocht de ondergrond sterk zuigend zijn of een zware waterbelasting hebben dan begint u met een laag Silan primer, u heeft hier extra voor nodig:

 • 50 liter Silan Primer (verbruik 2 m2/l).

Voor Keim Royalan geldt min of meer hetzelfde. Royalan mag tot 20% verdund worden met Royalan verdunning (gebruik geen Soldalan verdunning om Royalan te verdunnen).

Aanbevolen producten

Voor een mooie matte kleurechte buitenmuur waar u de eerste 10-15 jaar niet meer naar om hoeft te kijken raden wij de volgende buitenmuurverf producten aan.

Keim Soldalan, universeel toepasbare solsilicaat verf
Keim Soldalan ME, voor extra bescherming tegen organische vervuiling
Soldalan verdunning, voor het verdunnen van de eerste laag Soldalan en voorstrijk op verkrijtende ondergronden
Keim Royalan, dispersiesilicaat verf voor extra bescherming tegen weersinvloeden en voor de donkere kleuren.
Keim Royalan verdunning, voor het verdunnen van de eerste laag Royalan en voorstrijk op verkrijtende ondergronden
Keim Silan Primer, voor sterk zuigende ondergronden en als Hydrofobeermiddel
Keim Spachtel, voor het repareren en uitvlakken van minerale ondergronden
Keim Soldalan Grof, ter egalisatie van structuurverschillen en voor het vullen van kleine haarscheurtjes

 

Vrijblijvend persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste Keim verf gebruikt voor uw verfklus. Op de Keim-Specialist site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van de juiste keuze, kijk vooral ook naar onze Keim advies artikelen. Wilt u liever direct advies, neem dan contact op met de Keim specialist.

Bel ons, mail ons of stuur een whatsapp bericht door op het betreffende icoontje te drukken.

- tel / whatsapp: +31(0)633308690 - contactformulier