• Lorem ipsum

keim plafond verven

Een plafond verven lijkt sterk op het verven van een muur, maar er zijn wel degelijk aandachtspunten waar u op moet letten. Hoe voorkomt u bijvoorbeeld banen die zichtbaar blijven en hoe krijgt u de overgang tussen muur en plafond mooi strak. Tips & Tricks en welke Keim verf u het beste kunt gebruiken leest u hieronder.

Aandachtspunten bij het verven van een plafond

De meeste plafonds zijn van gips(platen) of beton en worden vaak afgewerkt met een pleister/stuc laag of andere sierpleister zoals spachtelputz. Op zicht een ondergrond die te verven is met een standaard muurverf. Toch is het is aan te bevelen geen standaard muurverf te gebruiken voor het verven van een plafond. Een plafond heeft te maken met een aantal specifieke aandachtspunten die een om een geschikte verf vragen.

Strijklicht

Een plafond heeft vaker te maken met strijklicht dan een muur. Strijklicht is licht dat onder een kleine hoek op het oppervlak valt (een laagstaande zon bijvoorbeeld). Door strijklicht worden alle 'foutjes' zoals oneffenheden en rolbanen die in het plafond zitten uitvergroot. 

Fogging

Het gebeurt 's winters. Als de verwarming aangaat, ontstaat er plotseling vanuit het niets een zwarte aanslag die zich vastzet op de muren of het plafond. Dit wordt ook wel het “fogging effect” genoemd.
Veel binnen verven bevatten weekmakers, deze verdampen meestal gedurende vele maanden na het verven. Naast gezondheidsrisico's kunnen weekmakers ook het “fogging effect” veroorzaken. Dit komt omdat zwevende stofdeeltjes aan de verdampte weekmakerdeeltjes kleven en zich vervolgens aan de wand hechten.

Rolbanen

Juist bij het plafond zijn zichtbare rolbanen hinderlijk, helemaal in combinatie met strijklicht waarbij ze extra opvallen. Om rolbanen te voorkomen moet er goed nat in nat geverft worden, het is dus zaak dat de verf niet te snel droogt. Verven die zeer goed dekkend zijn hebben meer vulstoffen maar drogen hierdoor ook sneller op.

(nicotine) Vlekken blokkeren

Een plafond van een keuken met slechte afzuiging of een huis waarin gerookt is, het plafond kan in de loop der tijd aardig vuil geworden zijn. Als eerste is het zaak de vervuiling zo goed mogelijk te verwijderen met een geschikte ontvetter. Daarna moet u het plafond voorbehandelen om doorbloeding van achtergebleven vervuiling te voorkomen. Dit om te voorkomen dat er lelijke vlekken zichtbaar worden nadat u de nieuwe verflaag heeft aangebracht. Keim heeft hiervoor Keim Blokwit, een wit gepigmenteerde waterverdunbare grondverf met een zeer goede isolerende werking.

De juiste Keim verf

Keim heeft een verf die zeer geschikt is, Keim Optil. Deze verf zorgt voor maximale lichtverstrooiing en heeft een ultra mat uiterlijk. Hierdoor worden oneffenheden veel minder zichtbaar onder invloed van strijklicht. Doordat Keim verf geen weekmakers bevat draagt zij niet bij aan het fogging effect. Keim Optil wordt in twee lagen aangebracht en is goed nat in nat te verwerken.

Stappenplan voor het plafond verven

 1. Verhelp eventuele lekkages (deze worden niet verholpen door het plafond te verven).
 2. Het vochtgehalte moet lager zijn dan 6%, dit is vooral belangrijk bij een nieuw gestuct plafond. Het drogen van stucwerk duurt ongeveer 1 dag per mm opgebracht materiaal.
 3. De temperatuur in de ruimte moet minimaal 5 graden Celsius zijn (ook tijdens het drogen). Zorg dat de temperatuur in de ruimte tijdens het verven ook weer niet te hoog is en houdt de deuren en ramen dicht. De verf moet niet te snel drogen (nat in nat werken!)
 4. Dek de grond af met plastic, kleden of stucloper.
 5. Verwijder oude verflagen die niet draagkrachtig zijn.
 6. Gaten en scheuren repareren met een geschikt reparatiemiddel. Eventueel na schuren.
 7. Reinig / ontvet het te verven oppervlak en gebruik indien nodig een vlekken blokkeerder.
 8. Maak de ruimte schoon en stofvrij.
 9. Roer de verf goed door en zet een proefstuk op. Gebruik een roller en een telescoopsteel en werk bij voorkeur bij daglicht.
 10. Schilder eerst de randen met een kleine roller of kwast, werk niet te ver vooruit. Laat de verf niet opdrogen!
 11. Werk vervolgens in banen het plafond af en laat hierbij de banen iets overlappen, werk nat in nat!
 12. Breng de volgende dag (minimaal 12 uur later) een tweede laag aan.

Hoe krijg ik een mooie overgang van de muur naar het plafond

Vaak zie je dat de lijn tussen de muur en het plafond niet strak is. Het is dan ook best moeilijk om als je de muur verft het plafond niet te raken en andersom maar tegelijkertijd wel de hele muur en plafond te verven. Een oplossing is een kitnaad om de ovregang strak te trekken

na het verven
afplakken
kit uitsmeren
eindresultaat


Stappenplan:

 • plak de muur en het plafond af met schilders tape, maak de ruimte tussen de tape zo klein mogelijk maar zorg wel dat de 'foutjes' niet onder de tape zitten.
 • smeer de ruimte tussen de tape dicht met een overschilderbare acryl kit, bijvoorbeeld "Zwaluw Acryl Anti-Crack". 
 • trek met een nat gemaakte vinger de  naad strak
 • verwijder de tape en u heeft een strakke overgang tussen muur en plafond

Bovenstaand stappenplan werkt natuurlijk ook bij overgangen tussen twee muren.

Aanbevolen Keim producten voor het verven van een plafond

 • Keim Optil, een ultra matte mineraalverf zeer geschikt voor plafonds en muren in uitdagende licht omgevingen.
 • Keim Blokwit ,een grondverf voor het isoleren van watervlekken, olievlekken, teervlekken, roestvlekken, nicotinevlekken, viltstiftvlekken etc.