klantenservice

Buitenmuur verven: alles wat u moet weten

Buitenmuur verven: alles wat u moet weten

Zelf uw buitenmuren verven (bakstenen, gestucte, betonnen, afgebladderde muren) is goed te doen. Dit artikel beschrijft hoe u met behulp van Keim buitenmuurverf tot het beste resultaat komt en misschien net zo belangrijk er de komende 10-15 jaar niet meer naar om hoeft te kijken.

De volgende onderwerpen worden behandeld

Onderzoek – de basis voor een goede hechting op de buitenmuur

Als u van plan bent uw buitenmuur te gaan verven is het belangrijk de ondergrond eerst goed te onderzoeken om te kijken of deze geschikt is. Is de ondergrond draagkrachtig, zijn er vervuilingen te zien en zitten er ergens beschadigingen?

Veeg- en hechtproef

Een eenvoudige veegproef met de hand kan hier uitsluitsel over geven. Geeft het pleister- of verfwerk af of kunt u de verf met een vingernagel wegkrabben? In dat geval moet u de ondergrond met een kruiselingse insnijding controleren. Maak met behulp van een stanleymes een kleine kruiselingse insnijding in de verf waar u een stukje schilder plakband op vastdrukt. Trek hierna het schilders plakband snel los. Als nu delen van de verf aan het schilders plakband blijven plakken, dan is de ondergrond niet geschikt en moet deze worden verwijderd.

Controle op vervuilingen en beschadigingen

Kijk bij een bakstenen buitenmuur ook goed naar witte uitbloei op de buitenmuur, dit kan zowel kalk als sulfaat zijn. Het onderscheidt is te maken door letterlijk de proef op de som te nemen. Veeg met een natte vinger over de plek en proef. Bij een zoute smaak is het sulfaat anders hoogstwaarschijnlijk kalk. Verwijder de witte uitbloei met een harde borstel en spoel de plek grondig na. Als na droging wederom witte uitbloei ontstaat dient deze behandeling herhaald te worden.

Sulfaat kan tot lang na de bouw uit de buitenmuur komen en heeft vaak te maken met natte omstandigheden tijdens de bouw. Het is daarom raadzaam enige tijd (tot een jaar) te wachten alvorens een gevel te schilderen.

Controleer of er alg- of mosvorming op de gevel is waar te nemen. Indien dit het geval is moet de gevel behandeld worden met een alg- en mosverwijderaar.

Repareer beschadigingen, zoals loszittende voegen, met een geschikt reparatiemiddel. Voor minerale ondergronden kunt u het gebruiksklare product Keim Spachtel gebruiken.

Er mogen zich geen sinterlagen (waterafstotende lagen) op de gevel bevinden, deze zullen verwijderd moeten worden. Sinterlagen zijn te herkennen door een kras te maken en deze te bevochtigen. Als de kras donker kleurt wijst dit hoogstwaarschijnlijk op een sinterlaag.

Controle van de zuiging

Controleer de zuiging van de ondergrond, dit is o.a. belangrijk om het verbruik vast te kunnen stellen. Als de specificaties van de baksteen bekend zijn kan de zuiging daaruit afgelezen worden. U zult iets zien als 'initiële wateropzuiging', dit kan een van de volgende waarde zijn: IW1 (Zeer weinig zuigend), IW2 (Matig zuigend), IW3 (Normaal zuigend) of IW4 (Sterk zuigend).

Zijn de specificaties niet bekend dan kan de zuiging bij benadering bepaald worden met een eenvoudige test. Gooi een glas water leeg tegen de gevel op 1,5 meter hoogte. Stroomt het water tot aan de grond dan is de zuiging zeer weinig, wordt het water vrijwel direct door de muur opgenomen dan is hij sterk zuigend. Blijft de natte plek enige tijd zichtbaar dan is hij matig tot normaal zuigend.

Een sterk zuigende ondergrond moet voorbehandeld worden. Het middel om de ondergrond mee voor te behandelen is afhankelijk van het te gebruiken product en staat in de productuitleg van dat product.

Goed voorbereiden – komt uw buitenmuur ten goede

Zelf buitenmuur verven kan pas als hij niet verkrijtend, goed schoon en vetvrij is. Verwijder eerst mogelijk vet met een ontvetter en spuit de gevel af met een hogedrukreiniger op maximaal 20 bar. Al het vuil, algen, mos, schimmels en loszittende delen moeten verwijderd zijn. Met de veegproef controleert u of de gevel verkrijt. Gebruik voor zowel het reinigen als het verven een steiger, dit werkt makkelijker, sneller en vooral veiliger.

Zorg voor kwalitatief goed gereedschap! Goed gereedschap werkt makkelijker en het resultaat wordt mooier. Koop gereedschap in de vakhandel indien mogelijk. Denk bij de aanschaf van een kwast aan een dichte kwast met stijve haren, deze geeft meer controle bij het opbrengen. Liever een roller, neem dan een langharige roller met polyamide vezels.

Kies de juiste Keim verf voor uw buitenmuur.

Keim heeft in zijn assortiment producten die uitermate geschikt zijn voor het verven van de buitenmuur. De meest verkochten producten zijn:

Alle beschikken ze over de karakteristieke eigenschappen van Keim verven:

 • Uitstekende hechting (bladdert of verschilfert niet).
 • Absolute lichtechtheid en kleurstabiliteit (20 jaar kleurgarantie).
 • Bescherming tegen schimmel en algengroei.
 • Minimalisering van vervuiling en creëren van schone oppervlakken.
 • Enorme weersbestendigheid, sterk waterafstotend.
 • Tast de dampopenheid van gevels niet aan.
 • Langer schonere gevels door antistatische eigenschappen

De Soldalan verven kunnen op zowel minerale ondergronden als bestaande verflagen aangebracht worden. Keim Royalan heeft een minerale ondergrond nodig, dit kan ook een laag soldalan zijn. Niet minerale ondergronden die geverft worden met Royalan moeten voorbehandeld worden met Keim Contact PLus. Contact plus is er ook in een grof variant voor het overbruggen van scheuren tot 1 mm.

Soldalan ME geeft extra bescherming door zijn fotokatalytische werking, reduceert schadelijke gassen (zoals Stikstof, pesticiden, oplosmiddelen) en organische vervuiling (zoals algen, mossen).
Soldalan Grof dient als grond- of tussenlaag ter egalisatie van structuurverschillen en voor het dichtslemmen van kleine haarscheurtjes bij renovatie. Royalan geeft extra bescherming tegen weersinvloeden en is de Keim verf die het donkerst te maken is.

Kleur ideeën – de juiste kleur voor uw buitenmuur

Kleur is het goedkoopste en meest effectieve ontwerpelement in de bouw. Aansprekende en harmonieuze kleuren verhogen het woongenot.  Kleurveranderingen zijn storend voor het aangezicht, niet alleen lelijk maar doet ook het goede gevoel van de met zorg uitgezochte kleuren teniet. Dit is te voorkomen door gebruik te maken van Keim buitenmuurverf met 20 jaar kleurgarantie.

De meest veilige keuze is wit of een gebroken wit variant. Voorbeelden van wit zijn KEIM 100% wit of RAL 9003. Gebroken wit voorbeelden zijn KEIM 9870 en RAL 9010 of RAL 9016. Ook grijs of antraciet wordt veel gekozen, speciaal voor de spatrand, voorbeelden hiervan zijn KEIM 9008 (S) of RAL 7012. De donkere zwart kleuren RAL 7016 en RAL 7021 kunnen voor de buitenmuur verven alleen in Keim Royalan gemaakt worden.

De 4 meest gekozen lichte kleuren:
Keim 100% Wit RAL 9010 RAL 9003 Keim 9870
 
De 4 meest gekozen donkere kleuren:
RAL 7012 RAL 7016 RAL 7021 Keim 9008

Tip: De donkere kleuren kunnen wel twee keer zo duur zijn als de wit varianten. Gebruik voor de eerste laag van de spatrand de wit variant en verf de tweede laag in de donkere kleur om geld te besparen. Royalan als tweede laag mag over Soldalan als eerste laag aangebracht worden.

De juiste kleur uitkiezen is moeilijk zonder de kleur in het echt te zien. Het beste is niet af te gaan op hoe de kleur er op het beeldscherm uitziet maar om een kleurenwaaier of kleuren brochure te bestellen. Ook kunt u een uitstrijk op papier van maximaal drie kleuren aanvragen middels ons contactformulier, vergeet niet u n.a.w. gegevens mee te sturen.

Tip: Stel u wilt u buitenmuur verven in wit maar u weet niet precies welke wit variant, wat u kunt doen is een paar wit varianten bestellen om te proberen. In een tweede bestelling kunt u dan de mooiste variant bestellen voor de tweede laag die alles gelijk trekt. U weet op deze manier tevens veel nauwkeuriger hoeveel verf u nog nodig heeft.

Voorwaarden om te verven, het weer bepaald

Uw buitenmuur verven op het juiste moment. Nooit bij regen, harde wind, in de volle zon of op een natte ondergrond verven. Ook warmte is niet optimaal. Als u begint, kunt u het beste aan de zuidkant van het gebouw beginnen. Hierna werkt u het gebouw rond volgens het verloop van de zon. Dan kunt u in de schaduw verven. Op een te warme ondergrond droogt de verf te snel, wat slecht is voor het eindresultaat! Tijdens het aanbrengen en drogen mag de ondergrond- en de omgevingstemperatuur niet onder 5ºC te komen. Tijdens verwerking en droging dient de luchtvochtigheid niet boven de 80% te komen.

De vochtigheidsgraad van de ondergrond mag maximaal 6% zijn. Het beste is dit met een vochtigheidsmeter te meten (voor onder de €15 te koop op internet) maar een folietest kan ook uitsluitsel geven. Plak een stuk cellofaan folie tegen de muur en laat dit een etmaal zitten. Bevinden zich waterdruppels achter de folie dan is de muur nog te vochtig.

Zelf buitenmuur verven, de aanbevolen stappen

Bescherm omliggende gebieden, zoals ramen, en plak deze goed af. Gebruik hiervoor alleen voor buiten geschikt schildersplakband, want de verschillen zijn groot en afhankelijk van het toepassingsgebied. Trek het schildersplakband direct los als u klaar bent met de klus, anders is het niet meer probleemloos te verwijderen. Bescherm de tegels rondom uw huis met bijvoorbeeld afdekvlies. Bescherm de ramen met bijvoorbeeld coverquick.

 • Deel uw gevel voor aanvang van de werkzaamheden in deelgebieden in. Stop nooit binnen een deelgebied met verven zo voorkomt u lelijke overgangen!
 • Begin bij een sterk zuigende gevel of een gevel met een zware waterbelasting met een laag Keim Silan Primer, deze verminderd de zuiging en maakt de gevel waterafwijzend.
 • Begin bij een verkrijtende gevel met een laag Soldalan verdunning, dit om de ondergrond te fixeren.
 • Nadat de Primer of verdunner droog is kan de eerste laag Soldalan of Soldalan ME aangebracht worden verdund met 10% Soldalan verdunning. Begin met een kwast de randen te doen maar werk niet te ver vooruit. Breng vervolgens de verf aan met een blokkwast of een roller, spuiten kan ook. Breng bij een bakstenen gevel de verf kruislings aan.
 • Mocht de gevel haarscheurtjes of lichte structuurverschillen bevatten die u wilt egaliseren, gebruik dan voor de eerste laag Soldalan Grof. De tweede laag wordt dan Soldalan of Soldalan ME.
 • Wacht minimaal 12 uur voor het aanbrengen van de tweede onverdunde laag Soldalan of Soldalan ME.

Veel mensen vinden het mooi om aan de onderkant een plint of een baan in een andere kleur te schilderen. Vaak wordt gekozen voor een donkere kleur aan de onderkant aangezien dit minder gevoelig is voor vlekken door bijvoorbeeld opspattende regen. De grote uitdaging zit hem dan in het aanbrengen van een strakke lijn. De verf wil nog weleens onder de afplaktape doorvloeien. Dit zorgt dan vaak voor een minder strak eindresultaat.

 • Voor een strak eindresultaat begint u met schilderen van de eerste kleur (ruim voorbij het andere vlak).
 • Plak het deel dat u in een andere kleur wilt schilderen af als de verf goed is opgedroogd.
 • Voordat u dat begint aan de tweede kleur, schildert u de afplaktap nog even goed in met de eerste kleur.
 • Als dit goed droog is dan kunt u aan de slag met de tweede kleur.
 • Haal de tape er pas af als de verf goed droog is. De lijn zal strak zijn aangezien de afplaktape verzadigd is met de eerste kleur waardoor de tweede kleur niet meer onder de afplaktape door kan vloeien.

Verwijder verfspatten altijd direct. Gebruik hiervoor veel water. Zorg dat u van tevoren waar mogelijk regenpijpen, zonneschermen enz. hebt verwijderd. Dat kost weliswaar wat tijd, maar dat haalt u later met gemak weer in.

 

 

Hoeveel verf heeft u nodig?

Uitgaand van een normaal zuigende licht grove bakstenen muur van 100 m2 heeft u voor 2 lagen verven het volgende nodig:

 • 50 kilo Keim Soldalan of Soldalan ME (verbruik 0,25 kg/m2 per laag.
 • 2,5 liter Soldalan verdunning voor de eerste laag (verdunning 1/10).

Mocht de buitenmuur verkrijtend zijn dan begint u met een laag Soldalan verdunning u heeft hier extra voor nodig:

 • 7 liter Soldalan Verdunning (verbruik 15m2/l)

Mocht de ondergrond sterk zuigend zijn of een zware waterbelasting hebben dan begint u met een laag Silan primer, u heeft hier extra voor nodig:

 • 50 liter Silan Primer (verbruik 2 m2/l).

Voor Keim Royalan geldt min of meer hetzelfde. Royalan mag tot 20% verdund worden met Royalan verdunning (gebruik geen Soldalan verdunning om Royalan te verdunnen).

Aanbevolen producten

Voor een mooie matte kleurechte buitenmuur waar u de eerste 10-15 jaar niet meer naar om hoeft te kijken raden wij de volgende buitenmuurverf producten aan.

Keim Soldalan, universeel toepasbare solsilicaat verf
Keim Soldalan ME, voor extra bescherming tegen organische vervuiling
Soldalan verdunning, voor het verdunnen van de eerste laag Soldalan en voorstrijk op verkrijtende ondergronden
Keim Royalan, dispersiesilicaat verf voor extra bescherming tegen weersinvloeden en voor de donkere kleuren.
Keim Royalan verdunning, voor het verdunnen van de eerste laag Royalan en voorstrijk op verkrijtende ondergronden
Keim Silan Primer, voor sterk zuigende ondergronden en als Hydrofobeermiddel
Keim Spachtel, voor het repareren en uitvlakken van minerale ondergronden
Keim Soldalan Grof, ter egalisatie van structuurverschillen en voor het vullen van kleine haarscheurtjes

 

 

 

 

Vrijblijvend persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste verf gebruikt voor uw project. Op de site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van de juiste keuze, kijk vooral ook naar onze advies artikelen. Wilt u liever direct advies van onze keim-specialist, het verplicht u tot niets.

Bel ons, mail ons of stuur een whatsapp bericht door op het betreffende icoontje te drukken.