• Lorem ipsum

Binnenmuur kleur kiezen

Het uitzoeken van een kleur voor uw muur of plafond is zeer persoonlijk, toch zijn er bepaalde richtlijnen die kunnen helpen. Achter het gebruik van kleuren zit een hele psychologie, u leest er hier meer over.

Het kiezen van een kleur om uw muur mee te verven is een heel persoonlijke keuze maar moet natuurlijk ook matchen met de stijl van een huis, het interieur, de functie van de ruimte en de omgeving. Een huis met veel kleurrijke meubels heeft mogelijk wat minder kleur nodig op de muren en het hele huis felrood verven is waarschijnlijk geen goed idee.

Opbouw van kleurcombinaties

Kleuren zijn contrasterend of complementair als ze tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Contrasterende kleuren versterken elkaar. Contrasterende kleuren zorgen voor dynamiek. Probeer in ieder geval het aantal contrasterende kleur-paren waarmee u uw muur gaat verven in een ruimte beperkt te houden.

Geschikte basiskleuren

Geschikte basiskleuren bestaan uit harmonische kleuren paren. Dit zijn kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen, combineer ze het liefst met neutrale kleuren zoals (gebroken) wit.

Een kleur gecombineerd met lichtere of donkere varianten van dezelfde kleur (ton-sur-ton) zijn ook goede basis kleuren paren.

kleure cirkel

Harmonische kleur paren zijn bijvoorbeeld:

  • geel - geel oranje - geel groen
  • rood - rood oranje - rood violet

Ook als twee of meer kleuren met elkaar gemengd een ​​neutraal grijs  vormen zijn ze harmonisch, bijvoorbeeld:

  • geel - rood - blauw
  • geel groen - oranje - rood violet - blauw violet
  • geel - oranje rood - violet- blauw groen

 

Warme kleurcombinaties

Warme kleuren zijn rood, oranje en geel. Gebruik deze kleuren als het idee is energie uit te stralen in bijvoorbeeld keukens en speelkamers voor de kinderen.

Koude kleurcombinaties

Koude kleuren zijn blauw, groen en paars, ze geven rust, goed voor de slaapkamer, studeerkamer of de woonkamer.

Accentkleuren

Soms is het verven van een enkele muur in één opvallende kleur al genoeg om een ruimte een bepaalde sfeer te geven. Lichte kleuren neigen daarin de ruimte groter te doen aanvoelen en donkere kleuren geven juist een intiemer gevoel. De overige muren kunnen met een wit variant geverfd worden of met een kleur in gelijke tint. Accentkleuren kunt u weer terug laten komen in bijvoorbeeld meubels, kussentjes, kunst of een vloerkleed.

Meer informatie over het maken van een kleurkeuze vindt u bijvoorbeeld op deze site van woonkamerideeën.

Persoonlijk advies

 

 

 

 

- tel / whatsapp: +31(0)633308690 - contactformulier