• Lorem ipsum

keim binnenklimaat

Of het nu gaat om de binnenruimten van je woning waar je 80% van je privé tijd doorbrengt of de werkplek thuis waar je vandaag de dag toch minstens 1 à 2 dagen per week werkt ofwel ’s-avonds nog gauw een on-line meeting hebt, in alle gevallen is de kwaliteit van de lucht in de binnenruimte erg belangrijk voor de gezondheid. In je privé tijd en werk tijd gaat het om behaaglijkheid en comfort en in werk tijd is er zelfs sprake van aanbevelingen voor wat betreft de luchtkwaliteit zeker als het gaat om de aanwezigheid van bacteriën, schimmels en gisten in de lucht. Maar waarom zou je je als je thuiswerkt wel druk maken om een gezond binnenklimaat en niet als je in dezelfde ruimte privé vertoeft.

De aanwezigheid van schimmels in het interieur kan verschillende oorzaken hebben. Gebrek aan ventilatie is een heel belangrijke maar ook het ademende karakter van de wanden, plafonds en vloeren spelen een belangrijke rol, uiteraard in combinatie met vochtigheid en temperatuur oftewel het binnenklimaat. De aanwezigheid van kunststof (latex verf) op wanden in ruimten speelt een belangrijke rol om het ademende karakter van een ruimte teniet te doen. Door de wanden van het begin af aan te behandelen met een zeer dampopen mineraalverf verlaagt de aanwezigheid van schimmels in binnenruimten aanzienlijk.

Gezondheidseffecten van  bacteriën en schimmels

Als maximaal toelaatbare grens voor het totaal aan bacteriën en schimmels in de lucht op de werkplek werd een concentratie van 10.000 Kolonie Vormende Eenheden/m3 (KVE/m3) gehanteerd. Het aantal kolonievormende eenheden is een maat voor de concentratie aan bacteriën, schimmels en gisten die in de lucht, in materie of op een oppervlakte wordt aangetroffen. Uit het aantal te tellen kolonies kan de concentratie aan bacteriën, schimmels en gisten in het monster worden berekend.

Gezondheidskundige grenswaarden van micro-organismen in lucht (Nederlandse Vereniging van Arbeidshygiëne/NVAB vuistregel uit 1989):

Gezondheidskundige grenswaardeAantal KVE/m3 ruimtelucht
Totaal aan bacteriën en schimmelsMax. 10.000
Per soort bacterie, gisten en schimmelsMax. 500
Voor gram-negatieve bacteriënMax. 1000

 

Naast de bovengrens voor het totaal aan bacteriën en schimmels werd een bovengrens voorgesteld van 500 KVE/m3 voor elke specifieke soort of groep van micro-organismen. Voor Gram-negatieve bacteriën werd een grens van 1000 KVE/m3 voorgesteld, vanwege de effecten van mogelijke blootstelling aan endotoxinen. Een Gram-negatieve  bacterie is een indicator voor een endotoxine. Endotoxinen zijn celwandresten van bacteriën die bij mensen onder meer luchtwegklachten kunnen veroorzaken

Het is echter niet zo dat er bij blootstelling onder deze niveaus geen risico’s zouden bestaan. De kans op een zeker gezondheidseffect hangt namelijk niet zozeer samen met het aantal kolonievormende eenheden in de lucht, maar in veel sterkere mate met de soort bacterie of schimmel.

Daarbij geldt ook dat het van de weerstand en conditie van de personen afhangt of zij geïnfecteerd kunnen worden. Bovengenoemde grenswaarden kunnen daarom slechts dienen als globale vuistregels bij de beoordeling van meetgegevens.

Binnenwanden verven met KEIM verf

Door de binnenmuren en plafonds met KEIM te behandelen verbeterd het binnenklimaat. De binnenmuurverven van Keim zijn ongevoelig voor schimmels maar belangrijker nog is dat ze geen voedingsbodem voor schimmels* zijn, dit zonder het gebruik van biociden. Daarnaast geeft KEIM behaaglijkheid aan de binnenruimte omdat de producten zeer dampopen zijn zodat de binnenwanden vrij kunnen "ademen".

Dit in tegenstelling tot plastic houdende verfsystemen zoals acrylaatverven of siliconenharsemulsieverven. Plastic houdende verven kunnen een voedingsbodem vormen voor schimmels en bacteriën en kunnen dus in binnenruimten bijdragen aan het aantal KVE’s in de binnenlucht of op oppervlakken. Bij ongunstige omstandigheden kan plasticverf op binnenwanden ertoe bijdragen dat de grenswaarden overschreden worden.

Natuurlijk zijn het niet alleen schimmels en bacteriën die ons bezighouden als we aan binnenmuurverf denken. Uiteraard willen we een uitstekende dekking van de verf, een mooie matte uitstraling en een goede reinigbaarheid. KEIM Innostar is bijvoorbeeld een Keim verf met een schrobklasse 1. Krassen in het product op de wand zijn uitstekend met een natte schuurspons te verwijderen.

* KEIM mineraalverven zijn onderzocht volgens de DIN-ISO846. Gekeimde proefmonsters werden gedurende 4 weken op een temperatuur van 24 gr.°C met een luchtvochtigheid van > 95 % blootgesteld aan diverse soorten schimmels in een afgesloten ruimte.Na de testperiode waren op de proefmonsters geen schimmelsporen aanwezig. Hierbij  is aangetoond dat KEIM binnemuurverven geen voedingsbodem zijn voor schimmels, en voor bacteriën geen microbiële werking hebben..