• Lorem ipsum

keim kalkverf renoveren

Kalkverf is een natuurlijk product met als grote voordeel dat de ondergrond blijft ademen, eigenschappen die de verven van keim ook bezitten. Kalkverf kan doorgaans alleen met kalkverf overschilderd worden. Ditzelfde geldt voor bepaalde kalk spachtel of mortel. Dit kan gezien worden als een van de grote nadelen van kalkverf, bij het overschilderen van kalkverf met een niet kalkverf blijft bijvoorbeeld de ondergrond aan de roller plakken of komen er in een later stadium hele plakkaten verf los doordat de verf niet goed heeft kunnen hechten.  

Waarom zou u kalkverf willen overschilderen

Kalkverf geeft een wolkerige uitstraling, het zogenaamde kalkcluster effect. Dit uit zich door kleur nuances wat een warme uitstraling geeft. Mocht u de muur toch liever egaal dekkend afwerken dan moet u een ander product dan kalkverf gebruiken.

Kalkverf trekt vuil aan wat in bepaalde situaties onhandig kan zijn. Kalkverf in de keuken is bijvoorbeeld geen goed idee aangezien kalkverf moeilijk met water te reinigen is.

Kalkverf en kinderhandjes gaat niet goed samen, vooral vette vingers blijven goed zichtbaar op een met kalkverf geschilderde muur.

Kalkverf kan afgeven, bij het strijken over de muur blijft een aanslag achter op de handen.

Welke kalkverf is te overschilderen

Mocht u een bestaande situatie hebben waar u een muur geschilderd met kalkverf wilt overschilderen met een niet kalkverf dan is het belangrijk te weten wat voor kalk er op de muur zit. Er zijn twee soorten te onderscheiden:

Luchtkalk (CL)

Luchtkalk verhard door de opname van koolzuur uit de lucht. Het is niet eenduidig vast te stellen of de muur geverfd is met luchtkalk verf, een mogelijke indicatie is een licht afzandende muur.

luchtkalk is meestal alleen te verven met kalkverf. U kunt bijvoorbeeld de kalkverf Keim Athenit gebruiken. Of een muur geverfd met luchtkalk te verven is met een niet kalkverf moet proefondervindelijk vastgesteld worden door een laag Soliprim aan te brengen en te kijken of dit goed hecht. Indien de hechting goed is kan de muur geverfd worden met Keim Innostar, Keim Optil of Keim Biosil.

Hydraulische kalk (HL of NHL)

Hydraulische kalk verhard door het toevoegen van water. Een ondergrond van Hydraulische kalk kunt u verven met de mineraalverven van keim zoals Keim Innostar, Keim Optil of Keim Biosil. Het verdient aanbeveling om eerst een laag Keim Soliprim aan te brengen. Het resultaat is een even dampopen ondergrond als voorheen en eveneens kalkmatte uitstraling.

Laatste redmiddel voor het overschilderen van kalkverf

Als niets hecht op de muur geverfd met kalkverf of een andere verf die geen hechting geeft dan kunt als laatste redmiddel I&F-Grund gebruiken.

Met Keim I&F-Grund kunnen problematische ondergronden behandeld worden met behoud van waterdampdoorlatendheid. Een enke­le behandeling is veelal voldoende. Na een droogtijd van tenminste 5 uur kan Keim I&F-Grund afgewerkt worden met KEIM Biosil, Optil of Innostar. Houdt er rekening mee dat I&F-Grund, in tegenstelling tot andere Keim producten, vluchtige stoffen bevat en tijdens het aanbrengen de ruimte goed geventileerd moet kunnen worden.