• Lorem ipsum

keim schilder handleiding

U wilt uw binnenmuur of plafond verven? Hoe doe je dat nu en waar moet je op letten? Dit artikel gaat in op de juiste werkwijze om een binnenmuur te verven.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Controleren van de ondergrond
 • Voorbereiden op de klus
 • Juiste gereedschap kiezen
 • Primer aanbrengen indien nodig
 • Verf aanbrengen
 • Schilderstechniek

Controleer uw binnenmuur voor u start

Allereerst moet de binnenmuur gecontroleerd en geschikt gemaakt worden om te kunnen verven. Het belangrijkste is dat de binnenmuur schoon en stofvrij is en niet verkrijt. Er zijn een aantal punten waarop u moet letten alvorens u kan starten. Lees dit artikel Binnenmuur verven: controleren en voorbereiden.

vochtmeter

De juiste voorbereiding

Voor u start met het verven van uw binnenmuur zorgt u voor deze voorbereiding

 • Afplakken en afdekken: Alles wat u niet wilt verven zoals plinten, stopcontacten, radiatoren etc. moet u afplakken of indien mogelijk verwijderen. Gebruik hiervoor schilders plakband. Bescherm uw meubels door deze af te dekken of indien mogelijk uit de ruimte te verwijderen. Verfspatten direct met veel water verwijderen.

 • Deelgebieden: Bekijk goed wat haalbaar is om in één keer te verven. Het is belangrijk nat in nat te blijven werken en niet halverwege een muur pauze te nemen.

 • Tijd tussen lagen: Bedenk of u een 2 of 3 laags behandeling moet toepassen en onthoudt dat er altijd minimaal 12 uur tussen de lagen moet zitten. 3 laags i.g.v. aanbrengen primerlaag.
 • Vochtigheidsgraad muur: De vochtigheidsgraad van de ondergrond mag maximaal 6% zijn. Voor gips geldt maximaal 1%! Bij nieuw stucwerk is het best dit te meten met een vochtigheidsmeter (voor onder de €20 te koop op internet). Nieuw stucwerk droogt in ongeveer 4-6 weken afhankelijk van de omstandigheden.

 • Luchtvochtigheid op peil: Verven gaat het makkelijkst als de verf niet te snel droogt, als het te vochtig is droogt de verf helemaal niet. Ideaal is een luchtvochtigheid van 50-60% Verf het liefst bij. Verf bij voorkeur met de ramen open en de verwarming uit met een temperatuur tussen de 10-20oC

Gereedschap

Zorg voor kwalitatief goed gereedschap! Goed gereedschap werkt makkelijker en het resultaat wordt mooier. Koop gereedschap in de vakhandel indien mogelijk. Denk bij de aanschaf van een (blok) kwast aan een dichte kwast met stijve haren, deze geeft meer controle bij het opbrengen. Liever een roller, neem dan een langharige roller met polyamide vezels en een zachte kern. Om hoeken mooi in te vullen raden we een kleinere kwast zoals een bokkepoot aan. Denk ook aan verfbakken en een raster. Indien u de hoogte in moet gebruik dan een steiger, dit werkt makkelijker, sneller en vooral veiliger.

Wij bevelen de rollers van Friess aan, deze werken zeer goed met Keim verf

 

friess-profin-grey-roller

Friess Profin Grey 

Voor gladde ondergronden (glad pleister of stucwerk) gebruikt u een microvezel roller met 10 mm poolhoogte, deze zorgt voor een gelijkmatige verfafgifte en een streepvrij resultaat. 

Friess Synthex

Voor gestructureerde ondergronden gebruikt u een langharige vachtroller met een zachte kern. Dit is belangrijk om de verf in de holtes te krijgen. (spachtelputz/spack/metselwerk)

Aan de slag met het eerste laag (primer)

Na controle, de juiste voorbereiding en welk verfsysteem u heeft gekozen begint u met:

 • aanbrengen Keim Soliprim i.g.v. een verkrijtende, sterk zuigende of gerepareerde ondergrond.
  kruislings met een zachte borstel aanbrengen en minimaal een etmaal wachten voordat de volgende stap genomen wordt (verven)

Aanbrengen van binnenmuurverf

Is het voorbehandelen gedaan, of is een primer niet nodig, kunt u beginnen met het aanbrengen van de binnenmuur verf. De eerste laag mag u tot 10% verdunnen met schoon leidingwater dit vergemakkelijkt het nat in nat werken. De tweede laag brengt u onverdund aan. Tussen de twee lagen moet minimaal twaalf uurdroogtijd (zie ook de gebruiksaanwijzing bij de gekozen verf) in acht genomen worden.

Keim Innostar kan op een gladde ondergrond in één laag onverdund worden opgezet.

Als u leemstuc met Keim Biosil verft is het beter de verf 15-20% met schoon leidingwater te verdunnen en meerdere lagen aan te brengen, dit om spanningsopbouw te voorkomen.

keim-emmer-verf

 • Om snel en efficiënt een muur te schilderen is het aan te raden het deelgebied in een aantal denkbeeldige vierkanten of rechthoeken te verdelen.

 • Begin met een kwast de randen langs het plafond, andere muren, raam en deurposten te doen maar werk niet te ver vooruit.

 • Breng vervolgens de verf aan met een blokkwast of een roller, spuiten kan ook. Zorg voor een overlap tussen de vakken (niet abrupt stoppen maar uitsmeren).

 • Reinig spatten direct met water.

 • Kwasten, rollers en spuit dienen met water te worden schoongemaakt, tijdens uw pauze kunt u ze in het water zetten.

 • Trek het schildersplakband direct los als u klaar bent met de klus, anders is het vaak moeilijker te verwijderen.

Schilder techniek

Rechte lijnen

Aangezien de hersenen rechte lijnen (horizontaal of verticaal) het snelst herkennen is het zaak deze niet te maken. Men zegt wel "het beste verf je een muur na een paar borrels". Verf een gestucte of egaal vlakke muur zoveel mogelijk kriskras door elkaar.

Nat in Nat

Probeer altijd nat in nat te blijven werken, daarom de randjes niet te ver vooruit doen. Mocht dit niet lukken rol dan de overgang geleidelijk uit zodat hij steeds vager en dunner wordt. Als u weer verder gaat begint u op de rand van waar u gebleven was en rolt vervolgens weer geleidelijk uit naar waar u al was geweest, zo wordt de laag overal weer even dik en is er geen overgang zichtbaar. 

Waarom met Keim uw binnenmuur verven?

De binnenmuurverf van Keim heeft zeer speciale eigenschappen. Het is een natuurproduct op basis van mineralen. Keim verf kan niet afbladderen omdat ze “versteent” bij het contact met een minerale ondergrond. De verf zorgt ervoor dat de muur blijft ademen wat het binnenhuisklimaat ten goede komt. Keim-producten hebben een matte, kalkachtige uitstraling. De verven van Keim zijn in diverse kleuren leverbaar. Deze unieke binnenmuurverf laat zich ook nog eens zeer gemakkelijk aanbrengen.

Klik hier - Overzicht van alle Keim binnenmuur-verven met uitleg en eigenschappen. 

Persoonlijk advies

 

 

 

 

- tel / whatsapp: +31(0)633308690 - contactformulier