• Lorem ipsum

buitenmuur voorbereiden

Buitenmuren, beton, gestukt of van baksteen, stellen specifieke eisen aan materiaal en werkwijze. Het verven van een buitenmuur vraagt een andere voorbereiding dan bijvoorbeeld het verven van een binnenmuur. Lees welke controles u kunt doen om te bepalen of de buitenmuur geschikt is om te verven en stappen ten aanzien van de juiste voorbereiding.

Welke verf u ook gaat gebruiken voor het verven van uw buitenmuur, het is heel belangrijk te controleren of de ondergrond geschikt is. Iedereen weet wel zo'n beetje dat je iets schoon moet maken voordat je het gaat verven. Maar mogelijk zijn er meer handelingen nodig om te zorgen dat de verf goed kan hechten aan de ondergrond en het beste mogelijke resultaat bereikt wordt. Een goede voorbereiding zorgt er ook voor dat u langer geen omkijken heeft naar u pas geschilderde buitenmuur.

Is de buitenmuur schoon en vetvrij?

Verwijder eerst mogelijk vet met een ontvetter en spuit de gevel af met een hogedrukreiniger op maximaal 20 bar. Al het vuil, algen, mos, schimmels en loszittende delen moeten verwijderd zijn. Een mos en algenreiniger is te koop bij lokale bouwmarkt. Heeft u niet de beschikking over een hogedrukreiniger en ziet de gevel er op het oog schoon uit, probeer dan in ieder geval de gevel af te borstelen met water. 

Voor het reinigen van uw gevel kunt u de professionele producten van Mavro gebruiken.

VervuilingProductProductblad
Metselwerk licht/gemiddelde vervuilingMavro Facadecleandownload pdf
Metselwerk zwaardere vervuilingMavro Facadeclean Strongdownload pdf
Gestucte muurUnicleandownload pdf
Groene aanslag en algenAlgen Removerdownload pdf
Witte aanslag en cementsluierKalkuitbloei Verwijderaardownload pdf

 


Zit er een witte waas op de bakstenen buitenmuur?

Kijk bij een bakstenen buitenmuur goed naar witte uitbloei. Vroege uitbloei, die niet lang na het metselen ontstaat, laat zich meestal met een harde borstel verwijderen. Lukt dit niet probeer dan het zout af te spoelen. Als na droging wederom witte uitbloei ontstaat dient deze behandeling herhaald te worden. Late uitbloei laat zich vaak niet meer zo makkelijk verwijderen. Bij uitbloei die niet verwijderd kan worden is het belangrijk te bepalen of het hygroscopische zouten zijn of kalk. Het onderscheidt is te maken door letterlijk de proef op de som te nemen. Veeg met een natte vinger over de plek en proef. Hygroscopische zouten kunnen niet overschilderd worden. Mogelijk ligt de oorzaak in optrekkend vocht (de uitbloei zal voornamelijk dicht bij de grond zitten) of doorslaand vocht (witte kringen) dit zal dan eerst aangepakt moeten worden alvorens te gaan schilderen. Late uitbloei in de vorm van kalk, mits draagkrachtig, kunt u laten zitten. Meer informatie over witte uitbloei kunt u hier vinden: uitbloei op buitenmuren

Witte uitbloei zou normaliter niet moeten ontstaan en heeft vaak te maken met te natte omstandigheden tijdens de bouw. Dit zou een fout zijn van de aannemer. 


Kunt u een gestucte buitenmuur direct verven?

Een eenvoudige veegproef met de hand kan uitsluitsel geven. Geeft het pleister- of verfwerk af of kunt u de verf met een vingernagel wegkrabben? In dat geval moet u de ondergrond controleren. Maak met behulp van een stanleymes een kleine kruiselingse insnijding in de verf waar u een stukje schilder plakband op vastdrukt. Trek hierna het schilders plakband snel los. Als nu delen van de verf aan het schilders plakband blijven plakken, dan is de ondergrond niet geschikt en moet deze worden verwijderd.
Indien de gevel wit afgeeft moet de ondergrond gefixeerd worden, dit kan met de verdunner van het te gebruiken Keim verf product. Keim Soldalan verdunner - Keim Royalan verdunner. Als u een niet minerale ondergrond (zoals een bestaande niet mineraalverf laag) wilt gaan verven met Keim Royalan dan moet u deze voorbehandelen met Keim Contact plus.


Heeft de buitenmuur beschadigingen?

Een buitenmuur moet in goede staat zijn voordat u gaat schilderen. Dit betekent dat u de buitenmuur goed moet nakijken op eventuele barsten of scheuren. Herstel ze voordat u verder gaat. Repareer een minerale ondergrond met een minerale mortel om grote zuigingsverschillen te voorkomen. Een geschikte mortel is Keim Spachtel, een kant en klare spachtel voor het repareren en uitvlakken van minerale ondergronden. Brokkelig voegwerk kan het best vernieuwd worden voor er geschilderd wordt. Haarscheuren kunt repareren door voor de eerste laag de grof variant van het te gebruiken Keim verf product te nemen. Of voor haarscheuren groter dan 0.5 mm voorbehandelen met Keim Contact plus.

Bij een bakstenen buitenmuur moeten de voegen goed gecontroleerd worden, verwijder loszittende voegen en repareer waar nodig. Slechte voegen dienen volledig uitgekrabd en opnieuw gevoegd te worden.

Zitten er sinterlagen op de buitenmuur?

Sinterlagen zijn lagen bindmiddel die zich aan de oppervlakte hebben geconcentreerd. Dit kan voorkomen bij gepleisterde muren. Ze moeten verwijderd worden omdat Sinterlagen de zuiging opheffen. Sinterlagen zijn soms te herkennen doordat ze enigszins glanzenzijn, een andere manier is een kras maken en deze te bevochtigen. Als de kras donker kleurt wijst dit zeer waarschijnlijk op een sinterlaag. Hiernaast ziet u het resultaat met in het rechterdeel van het plaatje een sinterlaag en links zonder sinterlaag.U kunt een sinterlaag verwijderen met Keim Etsvloeistof.


Geïmpregneerde muur

Een muur die geïmpregneerd is wordt daardoor waterdicht of waterwerend gemaakt. Nadeel is dat de muur veelal beide kanten op waterdicht wordt. Er kan dus geen vocht meer door de buitenmuur ontsnappen wat de kans vergroot dat het water naar binnen slaat met alle gevolgen van dien.
Een geïmpregneerde muur is te herkennen door een glas water tegen de muur leeg te gooien. Als de muur geïmpregneerd is zal het water niet of nauwelijks in de muur trekken en naar beneden druipen of parelen.

Een geïmpregneerde muur kan meestal wel zonder voorbehandeling geverfd worden met Keim Soldalan (ME), zet hiervoor wel eerst een proefvlak op.
Beste is de geïmpregneerde laag te verwijderen, dit zal chemisch of mechanisch gedaan moeten worden door bijvoorbeeld de muur te zandstralen.

Meer lezen over het impregneren van een muur en hoe dat kan met behoudt van dampopenheid kunt u hier advies artikel muur impregneren


Wat is de mate van zuiging van de buitenmuur?

Controleer de zuiging van de ondergrond. Het is belangrijk dat de zuiging niet te sterk is, dan wordt de verf te snel opgenomen wat de hechting niet ten goede komt. Als bij een bakstenen muur de specificaties van de baksteen bekend zijn kan de zuiging daaruit afgelezen worden. U zult iets zien als 'initiële wateropzuiging', dit kan een van de volgende waarde zijn: IW1 (Zeer weinig zuigend), IW2 (Matig zuigend), IW3 (Normaal zuigend) of IW4 (Sterk zuigend).

Zijn de specificaties van de baksteen niet bekend of betreft het een gestucte muur dan kan de zuiging bij benadering bepaald worden met een eenvoudige test. Spuit wat op de gevel. Stroomt het water met lange uitlopers naar beneden of blijft de vochtige plek enige tijd zichtbaar dan is de zuiging matig / normaal. Zijn de uitlopers kort en dik of wordt het water vrijwel direct door de muur opgenomen dan is hij sterk zuigend. 

Een sterk zuigende ondergrond moet behandeld worden door Keim speciaal fixatief onverdund met een (blok)kwast van onder naar boven aan te brengen.


Is er kans op optrekkend vocht?

Continue vochtbelasting kan leiden tot versnelde vervuiling, alg groei en een verkorte levensduur van welk aangebrachte verfsysteem dan ook. Vooral oudere huizen (voor 1980) hebben vaak geen bouwkundige vocht barrière om optrekkend vocht in de buitenmuur te voorkomen. Optrekkend vocht ontstaat doordat de muur onder het maaiveld vocht opzuigt dat middels capillaire werking omhoog trekt en boven het maaiveld een weg naar buiten zoekt. Wanneer het metselwerk tot op het maaiveld geverfd gaat worden is het aan te raden het metselwerk onder maaiveld dusdanig te behandelen dat er geen vocht in de constructie kan komen. 

Aanbevolen wordt het metselwerk onder maaiveld tot op de fundering en tot ca. 5 cm. boven maaiveld (eerste lintvoeg of ongeveer 5 cm boven maaiveld) te voorzien van twee lagen KEIM Porosan Dichtungsschlämme. Vervolgens de aan te brengen verflaag zo ver mogelijk onder maaiveld doorzetten. Heeft u reeds een vochtprobleem dan volstaan bovenstaande stappen niet en dient het vochtprobleem eerst grondig opgelost te worden voordat u de buitenmuur gaat verven.

Wilt u uw plint onzichtbaar waterwerend maken gebruik dan Keim Lotexan, de plint blijft dampopen en overschilderbaar.

Persoonlijk advies

 

 

 

 

- tel / whatsapp: +31(0)633308690 - contactformulier

Gebruik de juiste producten! Onze aanbevelingen...

Voor een goeie voorbereiding op het verven van uw buitenmuur en om tot het best mogelijke resultaat te komen raden wij de volgende producten aan.