klantenservice

Muur Impregneren waarom | waarmee

Muur Impregneren waarom | waarmee

Soms is het wenselijk om een muur waterwerend of waterbestendig te maken, dit kan door de muur te impregneren ook wel hydrofoberen genoemd. In dit artikel leest u wat impregneren is, waar u op moet letten en welke producten u kunt gebruiken.

 

Waarom impregneren?

Impregneren is een synoniem van hydrofoberen, hydrofobie betekent watervrees. Het betekent concreet een muur te behandelen met de bedoeling deze waterafstotend te maken.  

Er zijn meerdere redenen waarom je een muur (onzichtbaar) zou willen beschermen tegen (indringend) water:

  • tegengaan van doorslaand vocht
  • voorkomen van vorstschade
  • beschermen tegen vervuiling
  • levensduur verlengen

Vocht in de muur kan tot schade leiden vooral als het vocht niet (snel) goed uit de muur kan ontsnappen en naar binnen slaat. Vooral bij huizen zonder spouw kan dit voor vochtige muren aan de binnenzijde van de woning zorgen. Een natte muur tijdens een vorstperiode kan er toe leiden dat voegen of zelfs bakstenen barsten.

 

Waarop letten bij het impregneren van een muur of gevel

Dampdoorlatendheid

Bij het impregneren van een gevel is het de bedoeling dat water niet van buiten de muur in kan trekken, het moet echter wel mogelijk blijven dat vocht vanuit de muur naar buiten afgevoerd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan vocht dat via een natte kruipruimte of lekkage in een spouw terecht komt, als dit niet naar buiten kan dan zal het naar binnen slaan wat kan leiden tot schimmelgroei. De dampdoorlatendheid van de muur moet dus intact blijven maar het regenwater moet wel buiten gehouden worden.

Bij kleding kennen we dit principe ook. Bij een regenjas gemaakt van plastic wordt je nat doordat zweet niet kan ontsnappen. Bij een regenjas gemaakt van gore tex is dit niet het geval omdat zweet naar buiten kan worden afgevoerd.

Overschilderen

Mocht na het impregneren de gevel geschilderd moeten worden dan kan dit problemen geven. Veel impregnatie middelen sluiten de muur volledig af, de muur wordt als het ware voorzien van een laag die ondoordringbaar is voor vloeistoffen. Verf heeft bij voorkeur enige zuiging nodig om goed te hechten wat in dit geval een stuk minder zal zijn. 

 

Impregneren met Keim producten

Keim producten zijn dampopen, dit geldt voor de Keim verven maar ook voor de Keim impregneer producten. Een met Keim verf geverfde muur biedt van zichzelf al bescherming tegen indringend vocht terwijl de Keim verflaag de dampdoorlatendheid van de muur niet heeft aangetast. Mocht het nodig zijn de muur extra te beschermen met of zonder verflaag, voor of na het verven er zijn verschillende oplossingen.

Muur impregneren zonder te verven

Voor het onzichtbaar waterwerend maken van uw buitenmuur zonder deze te verven kunt u Keim Topsiegel gebruiken. Met dit product hydrofobeerd u de muur zonder de dampdoorlatenheid aan te tasten, de muur kan  dus blijven ademen. Als u later besluit de muur te gaan verven dan is dit geen enkel probleem.

Een ander product is Keim lotexan, dit is anders dan Topsiegel geen natuurlijk product en bevat oplosmiddelen.

Muur impregneren en verven

Mocht u een muur hebben met een zware waterbelasting dan kunt u de muur een extra behandeling geven, alvorens deze te verven, om hem extra waterwerend te maken. Met de Keim Silan primer wordt uw muur waterwerend met behoud van zijn dampopenheid. Keim Silan primer is geen eindlaag en moet afgewerkt worden met een van de Keim verf systemen zoals Keim Soldalan (ME) of Royalan.

Geverfde muur impregneren

Een reeds geverfde muur kunt u onzichtbaar impregneren met Keim Topsiegel of Keim lotexan. Topsiegel is een natuurlijk product zonder oplosmiddelen, Lotexan bevat oplosmiddelen. De dampopenheid blijft bij beide producten behouden.

Kijk voor de werkwijze op de datasheet van de betreffende producten.

 

Vrijblijvend persoonlijk advies

Het is belangrijk dat u de juiste Keim verf gebruikt voor uw verfklus. Op de Keim-Specialist site vindt u alle informatie die u helpt bij het maken van de juiste keuze, kijk vooral ook naar onze Keim advies artikelen. Wilt u liever direct advies, neem dan contact op met de Keim specialist.

Bel ons, mail ons of stuur een whatsapp bericht door op het betreffende icoontje te drukken.

- tel / whatsapp: +31(0)633308690 - contactformulier


filter op prijs
Filter op basis van producteigenschappen:

Merken
Keim Keim verf - Silan Primer

Keim verf - Silan Primer

Silan primer is een Keim primer. Kenmerken zijn o.a. goed hechtende primer, dekkende primer, indringende primer. Hydrofobeermiddel voor de voorbehandeling van minerale ondergronden.

€94,25 Meer informatie
Keim Keim verf - Topsiegel

Keim verf - Topsiegel

Keim Topsiegel is een kleurloze preventieve bescherming voor gevels, balkons en balustraden, tegen de indringing van oliën, vetten, water , vereenvoudigt het verwijderen van algen en mossen. Keim Topsiegel kan zowel binnen als buiten worden toegepast

€55,00 Meer informatie
Keim Keim verf - Lotexan-N

Keim verf - Lotexan-N

Kleurloze hydrofoberende eindlaag op basis van siloxan. Keim Lotexan-N is speciaal geschikt als waterwerende bescherming op poreuze onbehandelde natuursteen.

€77,70 Meer informatie