klantenservice

Gipswanden verven met Keim Innostar

Gipswanden verven met Keim Innostar

Welke verf kan ik het beste gebruiken voor het verven van binnenmuren gemaakt van gipsplaten?

De klant was in dit geval de eigenaar van een nieuwbouw huis in de wijk Oosterwold tussen Almere en Zeewolde. In deze nieuwbouwwijk regelen de bewoners alles zelf, van de aansluiting op het riool tot energievoorzieningen. In de wijk wordt een ecologisch dorp gebouwd van 22 houten huizen.

De woningen worden opgetrokken in houtskeletbouw. Deze bouwmethode is niet alleen snel maar ook duurzaam. De hoge isolatiewaarde zorgt ervoor dat de woning sneller is opgewarmd en de warmte langer vasthoudt. Vergeleken met traditionele bouw, waarbij beton of steen wordt gebruikt in de constructie van de binnen muren worden in het geval van houtskelet houten frames gevuld met isolatie en afgewerkt.

Verf Advies

Het houtskelet aan de binnenkant wordt veelal afgewerkt met gipsplaten of stucplaten. Gipsplaten zijn de herkennen aan de wit of grijs kartonnen buitenkant, stucplaten zijn te herkennen aan de bruine buitenkant.

Stucplaten zijn bedoeld om direct op te stucadoren waarna de gestucte eindlaag geverft kan worden. Gipsplaten kunnen direct geverft worden nadat de naden en schroefgaten zijn afgewerkt met bijvoorbeeld stucpasta.

In dit geval is geadviseerd de gipsplaten te verven met Keim Innostar. Niet alleen is deze duurzame muurverf vrij van schadelijke stoffen en geurloos, ook is de dekkingsgraad zo hoog dat één laag meestal voldoende is. Keim Innostar is daarmee ideaal voor huizen en gebouwen die snel in gebruik genomen moeten worden. Keim Innostar kan gebruikt worden voor binnenmuren en plafonds. Het is geen probleem om deze verf over oude bestaande (ook niet-minerale) ondergronden aan te brengen.

Omdat de naden van de gipsplaten zijn afgewerkt met een materiaal anders dan het karton van de gipsplaat is een primer aan te bevelen. De geadviseerde primer is Keim Soliprim, deze primer zorgt er voor dat de zuigingsverschillen worden opgeheven.

Kleur advies

De meeste mensen verven hun binnenmuur wit. Hieronder ziet u een afbeelding van 4 veel gebruikte wit tinten uit de RAL kleurenwaaier.

De toevoegingen van het pigment beschrijven de kleurverschillen:

 • RAL 9016 (verkeers wit) is wit met 3 eenheden zwart
 • RAL 9003 (signaal wit) is wit met 4 eenheden zwart
 • RAL 9010 (zuiver wit) is wit met 3 eenheden zwart, 2 eenheden oker
 • RAL 9001 (crème wit) is wit met 9 eenheden zwart, 6 eenheden oker, 2 eenheden rood  

Bovenstaande witkleuren alsook de Keim kleur 9870 en 100% wit vallen in de prijsgroep 0, kijk hier voor Keim Innostar kleurinformatie.

Ook mooi is één of meerdere muren een contrasterende kleur te geven naast de witte muren en/of plafonds. 

Stappenplan voor het verven van gipsplaten

 • Naden en schroefgaten dichtsmeren met bijvoorbeeld stucpasts.
 • gedroogde stucpasta vlak schuren.
 • Keim Soliprim aanbrengen met roller of kwast en minimaal 6 uur laten drogen.
 • Plak waar nodig af met schilderstape.
 • Keim Innostar aanbrengen met roller, verf de banen zoveel mogelijk nat in nat en werk niet te ver vooruit met het verven van de randen.
 • Indien de dekking niet 100% is breng na minimaal 6 uur drogen een tweede laag aan.
 • Verwijder de schilderstape zo snel mogelijk na de eindlaag.

Aanbevolen producten voor het verven van gipsplaten

 • Keim Innostar voorkomt schimmelgroei, is goed te reinigen (met water) en kent een bijzonder hoge waterdampdoorlatendheid. Geschikt om alle binnenmuren van de woning, dus ook de keuken en badkamer, te verven.
 • Keim Soliprim is een speciaal gronderingsmiddel voor binnen voor het opheffen van zuigingsverschillen tussen minerale en organische ondergronden, oude verflagen of gedeeltelijk behandelde ondergronden.

 

Heeft u vragen over zelf uw buitenmuur verven? Neem dan gerust contact op, we staan u graag te woord. Bel 06-33308690 of mail naar [email protected]

Innostar resultaat