klantenservice

Wat is een mineraalverf?

Wat is een mineraalverf?

Keim mineraalverf is geen gewone verf. De producten van Keim worden ook silicaatverf genoemd. Het zijn stuk voor stuk natuurproducten. Voor Keim draait alles om duurzaamheid, ecologie, economisch in gebruik en stabiliteit van kleur.

Verf bestaat normaliter uit drie groepen bestanddelen:

  • bindmiddelen: deze verbinden alle bestanddelen en zorgen voor de hechting aan de ondergronden
  • pigmenten: dit zijn poeders die de verf kleur geven
  • vulstoffen en additieven: stoffen die voor de benodigde laagdikte zorgen en bescherming bieden tegen weer en wind.

Veel verf bevat organische bindmiddelen zoals kunsthars. Dit zijn chemische producten die we ook in lijm tegenkomen. Door verkleving hechten ze aan de ondergrond. We noemen zulke verf dispersieverf.

Keim mineraalverf: waterglas als bindmiddel

Keim gebruikt in plaats daarvan minerale bindmiddelen. Kaliwaterglas of waterglas (kaliumsilicaat) is een natuurproduct dat als het meest stabiele minerale bindmiddel geldt.  Het gaat gemakkelijk een chemische verbindingen aan met minerale ondergronden zoals steen, pleisterwerk en beton. Dit geeft een heel duurzame verbinding die enorm lang meegaat. Traditionele dispersieverf hecht door een oppervlakkige verkleving die snel slijt en tot afbladderen leidt.  Ook verkleuring treedt bij dispersieverf sneller op. Silicaatverf van Keim verkleurt niet.

Keim de visionair

Keim heeft het werken met mineraalverf tot een specialisme gemaakt. Het van oorsprong Duitse bedrijf is er al mee bezig sinds 1878. Keim wordt niet gezien als zomaar een verffabrikant, maar als een gebouwenbeschermer die over de hele wereld duurzaamheid tot iets vanzelfsprekends maakt. Oprichter A.W. Keim wordt gezien als een innovator en visionair op zijn gebied. Zijn naam bracht het zelfs tot een werkwoord: keimen, ofwel verduurzamen met verf.

Keimen is simpelweg het schilderen van een muur, gevel of wand met Keim mineraalverf. De verf van Keim kent unieke eigenschappen waardoor Keimen inmiddels een werkwoord is geworden in de volksmond. Eén van deze unieke eigenschappen is de “verkiezeling” of “verstening” met de ondergrond. De verf gaat een onoplosbare verbinding aan met de ondergrond waardoor dit proces ook wel (ver)Keimen wordt genoemd.

Een onoplosbare verbinding?
De mineraal verven van Keim bestaan alleen uit natuurlijke grondstoffen zoals kwarts en veldspaat met anorganische kleurpigmenten en vloeibaar kaliumsilicaat (waterglas) als bindmiddel. Het minerale bindmiddel gaat een chemische reactie aan met de poriën van de ondergrond waardoor er een duurzame onoplosbare hechting ontstaat met de ondergrond. Deze onoplosbare verbinding, of wel “verstening” met het oppervlak geeft extra stevigheid. En deze verstening zorgt er weer voor dat de thermische eigenschappen van de minerale ondergrond over worden genomen waardoor de verflaag niet zal scheuren.
Keim verflagen zullen bovendien niet gaan afbladderen en dat komt door de extreem hoge waterdampdoorlatendheid in combinatie met de sterke hechting. De dampdoorlaatbaarheid van 99% geeft vochtophoping geen kans. Vochtophoping zijn vaak de reden dat verf gaat bladderen of schimmels en algen ontstaan.

Milieuvriendelijk en ecologisch
Naast dat Keim verf geen weekmakers, geen oplosmiddelen en geen chemische toevoegingen kent, is er een gunstige CO² balans. Tijdens het drogen van de verf wordt de CO² die tijdens de productie van het bindmiddel vrijkomt, weer uit de lucht opgenomen.
Ondanks dat de verf alleen uit natuurlijke grondstoffen bestaat is Keim verf onbrandbaar, niet gevoelig voor UV straling waardoor het geschilderde oppervlak niet verkleurt en tot slot bestand tegen de inwerking van zuren.

Keim mineraalverf is in vele varianten verkrijgbaar. Er is buitenverf, maar ook binnenverf. Hoewel van oorsprong voor mineralen als beton en baksteen bedoeld, is er nu ook Keim voor hout. Wie mineraalverf voor natuursteen zoekt of puur voor decoratie is bij Keim eveneens aan het juiste adres.

Wilt u meer weten over Keim mineraalverf, kijk dan naar de producten op deze site. Er is Keim voor iedereen. U kunt ons ook bellen of mailen.