klantenservice

Plafond schilderen

Plafond schilderen

Een plafond schilderen is niet zo makkelijk als het schilderen van een muur. Boven je hoofd werken kan best zwaar zijn en het wordt nog lastiger als de verf in je ogen spettert. Dus welke verf kun je het beste gebruiken waardoor het makkelijker wordt? En hoe voorkom ik banen die zichtbaar blijven? Voorkom verassingen en lees dit artikel voordat je eraan begint.

Bedenk wat voor plafond je gaat schilderen. Is het plafond van hout, gips of beton? Is het gestuct? Zit er schimmel op het plafond of zijn er vochtplekken te zien? In dat laatste geval is het belangrijk om te weten of er geen lekkage is. Een lekkage moet verholpen voordat je begint met schilderen.

De meeste plafonds zijn van gips of beton en worden vaak afgewerkt met een pleister/stuc laag of andere sierpleister zoals spachtelputz. Voor deze ondergronden gebruik je plafondverf, ofwel binnen muurverf. Maar welke?

Er zijn veel verschillende soorten plafondverf. Kies in ieder geval voor een verf vrij van oplosmiddelen, niet alleen omdat het beter is voor het milieu, het is ook beter voor je eigen gezondheid. Verf met oplosmiddelen vergeeld snel en ruikt vaak erg sterk. De beste keuze voor een plafondverf is een minerale verf zoals Keim Innostar, dat is vrij van oplosmiddelen, reukvrij en extreem goed dekkend. Bovendien krijgen schimmels minder snel kans om zich te ontwikkelen op deze verf.

Houten plafonds

Een houten plafond schilderen gaat niet heel anders dan een plafond van beton of gips. Als er beschadigingen of scheuren in het plafond zitten dan moeten deze gerepareerd worden. Beschadigingen in een houten plafond moeten opgevuld worden met een houtvulmiddel. Het oppervlak moet vervolgens geschuurd worden voordat je gaat schilderen.

Voor een houten plafond gebruik je houtverf voor binnen, zoals Keim Lignosil-Inco. Wil je de houtkleur en het structuur behouden? Verdun Keim Lignosil-Inco dan met Keim Lignosil-Inco-DL. Hierdoor breng je een semi-transparante verflaag aan waardoor het houten plafond toch zo’n karakter behoud.

Stappenplan voor het schilderen van een plafond

  1. Verhelp eventuele lekkages (deze worden niet verholpen door het plafond te schilderen).
  2. Meet het vochtgehalte in het plafond met een vochtmeter (te huur of te koop bij de bouwmarkt). Het vochtgehalte moet lager zijn dan 6%. Huur eventueel een bouwdroger om het vochtgehalte te verlagen.
  3. De temperatuur in de ruimte moet minimaal 5 graden Celsius zijn (ook tijdens het drogen).
  4. Dek de grond af met plastic, kleden of stucloper.
  5. Gaten en scheuren repareren met een geschikt reparatiemiddel. Eventueel naschuren.
  6. Maak de ruimte schoon en stofvrij. Verwijder oude verflagen die niet draagkrachtig zijn.
  7. Roer de verf goed door en zet een proefstuk op. Gebruik een roller en een telescoopsteel en werk bij voorkeur bij daglicht.
  8. Schilder eerst de randen met een kleine roller of kwast. Laat de verf niet opdrogen!
  9. Werk vervolgens in banen het plafond af en laat hierbij de banen iets overlappen.
  10. Vaak dekt de verf in 1 keer voldoende, is dat niet zo breng dan de volgende dag (minimaal 12 uur later) een tweede laag aan.

De Keim Specialist staat u bij voor gratis, persoonlijk advies. Gewoon even bellen.