klantenservice

Wat maakt buiten muurverf anders dan binnen muurverf?

Wat maakt buiten muurverf anders dan binnen muurverf?

Buitenmuren stellen specifieke eisen aan materiaal en werkwijze. Het vraagt een andere voorbereiding dan het schilderen van een binnenmuur. Lees de volgende tips voor u begint.

Buitenmuurverf

Buitenmuur schilderen doet u met speciaal hiervoor ontwikkelde muurverf. De gewone latexverf die u binnen gebruikt is meestal niet geschikt voor buitenmuren. Dit komt omdat uw buitengevel blootstaat aan regen, vocht, vorst en zonlicht: factoren die speciale eisen stellen aan de kwaliteit van de verf. U hebt dus echt buitengevel verf nodig. De kwaliteit van de verf is enorm belangrijk omdat deze te maken krijgt met uiteenlopende weersinvloeden. 

Keim mineraalverven hebben een waterdampdoorlaatbaarheid van 99%. Bij regen neemt een buitenmuur vocht op, en dit vocht moet in droge perioden weer worden afgestaan. Het is daarom van groot belang dat de verf een gevel niet afsluit maar "ademen" mogelijk maakt.

In bepaalde situaties is het aan te raden een impregneermiddel aan te brengen. In het natte Nederland is het belangrijk de muur van een woning extra te beschermen. U doet dit door te impregneren: het aanbrengen van een speciaal middel op de muur voordat u de gevel gaat schilderen. Een impregneermiddel zorgt ervoor dat water de muren niet aantast en dat kan in bepaalde gevallen noodzakelijk zijn. Het meest gebruikte impregneermiddel van Keim is Silan primer.

 

Repareren

Een buitenmuur moet in goede staat zijn voordat u gaat schilderen. Dit betekent dat u de buitenmuur goed moet nakijken op eventuele barsten of scheuren. Herstel ze voordat u verder gaate en doe dat met een minerale mortel. Keim is een mineraalverf en hecht daarom ook het beste op minerale ondergronden. Het kan nodig zijn om oude buitenmuurverf weg te halen voor de nieuwe laag wordt aangebracht. Lees hier meer over buiten muurverf verwijderen.

Schoonmaken

Nog een belangrijk punt: een gevel schilderen geeft alleen een mooi resultaat op een schone muur. Een hogedrukreiniger is een handig hulpmiddel. Afschrobben met een borstel kan ook. Voor diepreiniging adviseren we specialistische producten. Vraag ernaar als u met ons contact opneemt.

Alle bovenstaande punten doorlopen? Dan kunt u eindelijk gaan schilderen! Dit doet u met een roller. Verdeel het oppervlak in denkbeeldige vierkanten en werk de muur vierkant per vierkant af. Airless verspuiten gaat ook, afhankelijk van de verf. Lees altijd de technische informatie!

 

Tips Buitenmuurverf aanbrengen:

je doet het niet elke dag, tenzij het schilderen van gevels je beroep is. De tips in dit artikel, afkomstig uit onze professionele koker, helpen de onervaren doe-het-zelver op weg.

  1. Een goed begin is het halve werk, zegt het spreekwoord, en dat is bij het schilderen van je gevel niet anders. Zorg daarom eerst voor een grondige schoonmaak. De buitenmuur kunt u kraakhelder maken met een hogedrukspuit. Afschrobben met water en ammoniak is ook mogelijk.

  2. Om te ontvetten en diep te reinigen adviseren we een goede mos en algreiniger. Een mos en algreiniger is te koop bij lokale bouwmarkt. Een borstel kan eventueel aanwezig stof verwijderen.

  3. Brokkelig voegwerk kan bovendien het best vernieuwd worden voor er geschilderd wordt. Zorg dus voor reparatiemortel en kit. Keim hecht het beste op minerale ondergronden, kies dus voor een minerale mortel, zoals Keim Universeel Kalei of cement.

  4. Zijn deze stappen achter de rug maakt u zich op voor het echte werk. Er gaat weleens wat mis bij het schilderen dus zorg dat de delen waar geen verf op mag komen goed is afgedekt. Keim verf dringt diep door in de porieen, het is daarom erg lastig om gemorste verf te verwijderen. Denk ook aan het afplakken van deuren en raamkozijnen.

  5. De voorbehandeling dan. Een buitenmuur impregneren voorkomt dat water en vocht schade aanrichten, iets wat in Nederland niet ongebruikelijk is door het natte klimaat. Voor de meeste buitenmuren is twee lagen Keim muurverf voldoende, waarbij de eerste laag verdund. Let hierbij op dat u kiest voor een Keim verdunner, zoals Keim Soldalan verdunning. Wordt de gevel extreem belast met vocht, dan is het aan te raden deze te impregneren met bijvoorbeeld Keim Silan primer.

  6. Voor de verfkeuze raden we u een kwalitatief hoogstaande buitenmuurverf aan. Keim heeft zulke verf in het assortiment. Zorg dat het product bij de ondergrond past. Smeer dus geen houtverf op pleisterwerk.

  7. Om snel en efficiënt een gevel te schilderen is het aangeraden de muur in een aantal denkbeeldige vierkanten of rechthoeken te verdelen. U schildert de rand en vult het vlak dan verder in. Zorg voor een overlap tussen de vakken.

  8. In veel gevallen werkt een vachtroller het beste. Om hoeken mooi in te vullen raden we een kleinere kwast aan.

  9. Wilt u een deel of een vlak van de muur in een andere kleur schilderen? Voor een strak eindresultaat begint u met schilderen van de eerste kleur (ruim voorbij het andere vlak). Plak het deel dat u in een andere kleur wilt schilderen af als de verf goed is opgedroogd. Voordat u begint aan de andere kleur, schildert u de afplaktap nog even goed in met de eerste kleur. Als dit goed droog is dan kunt u aan de slag met de tweede kleur. Haal de tape er pas af als de verf goed droog is. De lijn zal strak zijn aangezien de afplaktape verzaadigd is met de eerste kleur waardoor de tweede kleur niet meer onder de afplaktape door kan vloeien. 

 

 

 

Voor vragen, neem altijd contact met ons op voor gratis advies!