klantenservice

Bakstenen buitenmuren schilderen: een mooier en duurzamer huis

Bakstenen buitenmuren schilderen: een mooier en duurzamer huis

Waarom een bakstenen muur schilderen? De meeste woningen in Nederland zijn van bruine, gele of rode baksteen. Buitenmuren schilderen is hier niet zo gebruikelijk. Vreemd eigenlijk, want veel Nederlanders vinden de kleurige woningen die ze op vakantie in andere landen zien, meestal erg mooi en romantisch. Dat kan ook in Nederland.

Een nieuwe look voor een oud huis, of een frisse kleur voor een nieuwe woning: bakstenen muren schilderen maakt veel verschil, maar niet alleen voor het uiterlijk. Muurverf heeft ook beschermende eigenschappen. Verf voorkomt dat regen, wind en andere weersinvloeden de kwaliteit van de muur aantasten. Een huis wordt duurzamer van een schilderbeurt.

 

Bakstenen buitenmuren verven: benodigdheden

Een bakstenen muur schilderen is geen ingewikkeld karwei, maar vraagt wel een goede voorbereiding. Dit voorkomt problemen achteraf. Het is bovendien een dankbare klus, want je ziet meteen resultaat.

De structuur van de baksteen kan het verbruik behoorlijk beinvloeden. Gaat u een open, grove baksteen schilderen dan zal deze meer verf opnemen, vergeleken met een hard gebakken, gladde baksteen. Als wij dit in cijfers uitdrukken dan kan het verbruik variëren van 0,45 tot 0,75 kg per vierkante meter.

Gaat u een gladde baksteen schilderen die niet veel verf opneemt, verdun de verf in dat geval met 5% verdunningsmiddel. Voor de baksteen met een grove, open structuur adviseren wij de verf te verdunnen met 10% verdunningsmiddel.

Het is raadzaam een proefvlak op te zetten, zodat u het verbruik goed kunt inschatten. 

 

Materialen voor het schilderen met buiten muurverf 

 • afplaktape
 • borstel om af te stoffen
 • hogedrukspuit
 • mos en algreiniger
 • rollers
 • blokwitter
 • kleine kwast
 • verfbakken of een raster
 • muurverf
 • verdunningsmiddel

 

Het aanbrengen van de buiten muurverf

Om te beginnen moet de muur goed schoongemaakt worden. Hiervoor kunt u een hogedrukreiniger gebruiken. Voor het ontvetten is een speciaal schoonmaakmiddel het meest geschikt. Plak hierna de randen af en dek de grond af. Een transparant voorstrijkmiddel of primer aanbrengen doet u het best met een blokwitter.

U kunt nu gaan beginnen met de bakstenen te schilderen. Bezuinig niet op de kwaliteit van de muurverf. Goedkoop is duurkoop, ook als u de muur gaat schilderen.

 • Voor u begint moet u de verf goed omroeren. Dit zorgt voor een eenduidig kleurgeheel.
 • Deel vervolgens de muur in vlakken in. Een vierkant van 1 bij 1 meter werkt het best bij buiten muurverf.
 • De eerste laag brengt u verdund aan (dit kan met een verdunningsmiddel van Keim en is afhankelijk van het product dat u gekozen hebt).
 • Begin eerst met schilderen van verticale strepen en rol deze daarna horizontaal uit.
 • Doe de tweede laag nadat de eerste is gedroogd en gebruik dan dezelfde manier. Echter brengt u deze tweede laag onverdund aan. Zo krijgt u een mooi egaal resultaat.

Het aanbrengen van een baan of plint

Veel mensen vinden het mooi om aan de onderkant een plint of een baan in een andere kleur te schilderen. Vaak wordt gekozen voor een donkere kleur aan de onderkant aangezien dit minder gevoelig is vlekken. De grote uitdaging zit hem dan in het aanbrengen van een strakke lijn. De verf wil nog wel eens onder de afplaktape doorvloeien. Dit zorgt dan vaak voor een minder strak eindresultaat.

Voor een strak eindresultaat begint u met schilderen van de eerste kleur (ruim voorbij het andere vlak). Plak het deel dat u in een andere kleur wilt schilderen af als de verf goed is opgedroogd. Voordat u dat begint aan de tweede kleur, schildert u de afplaktap nog even goed in met de eerste kleur. Als dit goed droog is dan kunt u aan de slag met de tweede kleur. Haal de tape er pas af als de verf goed droog is. De lijn zal strak zijn aangezien de afplaktape verzaadigd is met de eerste kleur waardoor de tweede kleur niet meer onder de afplaktape door kan vloeien. 

 

Belangrijk: laat de afplaktape niet dagen zitten, dit kan beschadiging aan de ondergrond geven. De verf moet uiteraard wel droog zijn voordat u de tape verwijdert, laat daarom de afplaktape niet langer dan een dag zitten om beschadigingen te voorkomen.

 

Welke kleur?

Een kleur uitkiezen kan erg lastig zijn. Ook hier helpen wij graag bij, lees gerust ons artikel kleur kiezen of Keim verf in vele kleuren.

Voor vragen, neem altijd contact met ons op voor gratis advies!